Lord och lady Carnarvon framför Highclere Castle där TV-serien Downton Abbey utspelar sig. Foto: Scanpix

Detta är verklighetens Downton Abbey

Publicerad

SVT sänder i höst den fjärde säsongen av populära serien Downton Abbey. En ny bok innehåller berättelsen om historien som inspirerade till serien.

Boken har skriven av Lady Fiona Carnarvon, den grevinna som i dag bor på slottet där den populära tv-serien spelades in. Den bär titeln ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey”, och utkommer på svenska i oktober. Här ges ett fascinerande porträtt av kvinnan som inspirerat till att skapa den fiktiva karaktären Cora Crawley i tv-serien Downton Abbey.

Den nuvarande grevinnan på Highclere Castle, som slottet egentligen heter, har genom tillgång till dagböcker, brev och fotografier målat ett porträtt av en Lady Almina.

Räddade brittiska soldater

– Downton Abbey är en fantastisk serie, men med min bok vill jag visa att det är fiktion och att det också finns verkliga berättelser kring slottet, säger hon.

Hennes bok berättar historien om en förmögen arvtagerska som genom giftermål blev Lady Almina, grevinna på Highclere Castle.  Hon kom att ägna en stor del av sitt liv åt vård.

– Hon räddade livet på sårade brittiska soldater genom att upplåta sitt hem åt dem under andra världskriget, förklarar Lady Fiona Carnarvon, som också hon blivit grevinna genom giftermål.

– Och om dessa soldater och hur de fick livet tillbaka på Highclere Castle ville jag berätta.

Skaparna av Downton Abbey har inspirerats av verkligheten, både i serien och i verkliga livet användes slottet som sjukhus under första världskriget.

Slottet öppet för allmänheten

Lady Fiona Carnarvon har bott på Highclere Castle sen 2001. Efter att hon gift sig med Earlen av Carnarvon tog hon tillsammans med sin make tog över slottet, som i dag är öppet för allmänheten stora delar av året.

Tack vare inträdena och förstås också intäkterna från tv-serien kan Highclere Castle bevaras till eftervärden.

– Att ha ett tv-team i mitt hem ser jag som en möjlighet och inget annat, menar Lady Fiona Carnarvon.

– För att bevara ett gammalt hus som detta och ha råd att reparera alla fönster måste man utforska olika möjligheter. Annars förlorar man huset en vacker dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer