Detta har hänt i Bobby-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2005: Mamman och den tioårige handikappade sonen flyttar från Västsverige till mannens ensligt belägna gård i Nässjötrakten. Mamman fick kontakt med mannen i april via en telefondatetjänst.

December 2005: Pojken anmäls sjuk till skolan.

29 januari 2006: Mamman och sambon anmäler till polisen att pojken försvunnit från deras bil när de gick in för att handla på en stormarknad i Bäckebol i Göteborg. En omfattande sökinsats med hundar, polisbåt, helikopter, polis, militär och frivilliga inleds. Parallell brottsutredning om misstänkt människorov.

2 februari: Det aktiva sökandet avbryts.

14 februari: Mamman och sambon grips i sin bostad och förs till Göteborg. De anhålls skäligen misstänkta för mord. Polisen genomför husrannsakan på deras gård.

17 februari: Eksjö tingsrätt häktar paret på sannolika skäl misstänkta för mord. Båda nekar till brott och säger att pojken dött av en olyckshändelse. Mamman har under resan från Göteborg till Eksjö pekat ut en plats i Lovsjön söder om Jönköping där pojkens kropps sänkts. Kroppen bärgas.

22 februari: Resultat från obduktionen visar att kroppen är den tioårige pojken. Då misstanke om brott finns, inleds en utvidgad undersökning.

17 mars: Mannen omhäktas och misstänks även för grovt falskt larm, grov misshandel, grovt olaga tvång och olaga frihetsberövande.

31 mars: Omhäktningsförhandling. Polisen kräver att paret betalar kostnaden för den onödiga sökinsatsen, 343.000 kronor.

2 maj: Mamman och sambon åtalas för mord på Bobby. Förhören med mamman och resultatet från den utvidgade undersökningen stärkte misstankarna om att pojken utsatts för mycket grov misshandel.

9 maj: Rättegången mot mamman och sambon inleds. De anklagade skyller på varandra. Mamman medger misshandeln, men säger att den skedde på sambons initiativ och att även hon kände sig starkt hotad av honom. Sambon säger att mamman var aggressiv mot pojken och att flera övergrepp ska ha skett utan hans vetskap.

24 maj: Rättegången avslutas. I slutpläderingen yrkar åklagaren på livstidsstraff för båda anklagade. Mammans försvarare hävdade att kvinnan inte är skyldig till någon åtalspunkt och därför bör frias. Sambons försvarare hävdar att mannen är oskyldig och bör frias.

7 juni: Bobby begravs i Ödsmåls kyrka norr om Stenungsund. Mamman närvarar under polisbevakning.

9 juni: Tingsrätten meddelar domen: båda anklagade frias från mord, men fälls för att ha vållat Bobbys död. Båda döms till tio års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

14 augusti: Rättegången inleds i hovrätten sedan samtliga parter har överklagat tingsrättens dom. Vid slutpläderingen den 23 augusti yrkar åklagaren åter på att mamman och styvpappan ska dömas till livstids fängelse för mord.

5 september: Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.