Detta har hänt i fallet Åke Green

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 juli 2003 håller pastor Åke Green sin predikan med temat ”Är homosexualitet en drift eller onda makters spel med människor?” för runt 50 åhörare i Borgholms pingstkyrka.

Green har bjudit in både lokalpress och etermedia med löfte om ”ett brännhett ämne”, men inga journalister dyker upp. I stället skickar Green in ett referat av sin predikan till Ölandsbladet.

Ett par dagar senare ringer Ölandsbladet till RFSL:s lokalordförande i Kalmar, Fredrik Johansson, för att få en kommentar till Greens predikan. Fredrik Johansson väljer att polisanmäla Åke Green för hets mot folkgrupp.

Tingsrättsdomen överklagas

Den 29 juni 2004 döms pastor Green av Kalmar tingsrätt till en månads

fängelse för hets mot folkgrupp. Tingsrätten anser att hans uttalanden uttryckt missaktning mot människor på grund av deras sexuella läggning, och att uttalandena gjorts i syfte att miss- och ringakta homosexuella som grupp.

Både åklagaren och Åke Green överklagar domen till hovrätten, och förhandlingar inleds i Göta hovrätt den 19 januari 2005. Hovrättens dom faller den 11 februari 2005 och Åke Green frikänns helt.

Hovrätten anser att Greens predikan varit anmärkningsvärd i ordval, men att religionsfriheten måste gå före. Rätten var dock inte helt enig.

Stor uppmärksamhet

Domen har väckt internationell uppmärksamhet. I USA har vissa kristna grupperingar gett Green sitt stöd. En av de mer kända kritikerna är Fred Phelps, pastor i Westboro-kyrkan. I Sverige har Ulf Ekman varit oreserverat kritisk till domen.

I svenska medier har debatten kring rättegången varit intensiv. De som stöder en fällande dom har påpekat likheterna mellan detta fall och de fall av hets mot folkgrupp som berört ras och etnicitet.

Officiell hållning

De som har motsatt sig den fällande domen hänvisar till religions- och yttrandefriheten. En del har även pekat på risken för att Green blir en martyr för sin sak.

Även inom Greens egen rörelse, den svenska pingströrelsen, finns det stora åsiktsskillnader i frågan om hur man ska tolka Bibeln i denna fråga. Den officiella linjen är dock att det är utövandet av homosexuella handlingar som Bibeln vänder sig emot, inte medfödd eller förvärvad läggning. Det finns även en stark övertygelse om att det är möjligt att bli befriad från en homosexuell läggning.

Slutligt avgörande i Högsta domstolen

Riksåklagaren överklagade den friande hovrättsdomen mot Åke Green till Högsta domstolen. Bakgrunden var att RÅ ansåg att pastorn försökt sprida sin predikan till media och att hovrätten övertolkat domar som fallit i Europadomstolen.

Dessutom behövdes det ett vägledande beslut i frågan för framtida rättsskipning. Den 9 november hölls rättegången i Högsta domstolen och Riksåklagaren krävde att Åke Green skulle dömas till fängelse för hets mot folkgrupp. Utanför domstolsbyggnaden förekom opinionsyttringar både för och emot pastorn.

Den 29 november friades Åke Green av Högsta domstolen. Skälet var att ett fällande hade ogillats av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, som starkt betonar religionsfrihetens betydelse.

Gustav Dahlin

Fakta: Åke Green i rätten

20 juli 2003 Åke Green håller sin omstridda predikan i Borgholm.

29 juni 2004 Green döms av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Domen överklagas till hovrätten.

11 februari 2005 Göta hovrätt ogillar tingsrättens dom och frikänner Åke Green helt från anklagelserna.

9 november 2005 Rättegången i Högsta domstolen mot pastor Green inleds.

29 november 2005 Högsta domstolen friar Åke Green från brottsmisstankarna. Målet är nu slutbehandlat av det svenska rättsväsendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.