Innan Kerstin Brismar och Stephan Rössner svarade på tittarnas frågor i en chatt diskuterade de 5:2-dieten i Agenda. Foto: SVT

Dietexperterna: Ät mindre – träna mer

Uppdaterad
Publicerad

Professorerna Kerstin Brismar och Stephan Rössner gästade Agenda på söndagskvällen för att diskutera den omtalade 5:2-dieten. Efteråt chattade de med tittarna, här kan du läsa alla svar som de hann med.

SVT Nyheter: Välkomna till chatten om 5:2-dieten. Kerstin Brismar och Stephan Rössner är på plats svarar nu på era frågor.

Matilda: Hej! Jag har länge följt aftonbladets Viktklubb där jag för att gå ner i vikt ska äta 1300 kalorier per dag. Nu har jag testat 5.2-dieten och de dagarna jag äter försöker jag äta efter viktklubbens rekommendationer, dvs ca 1300 kalorier/dag istället för att frossa i massa mat. Jag tränar regelbundet men går ändå inte ner i vikt. Äter jag för lite de 5 dagarna?/Matilda
Kerstin Brismar: Är du redan normalviktig eller tom mager med låg fettmassa så skyddar kroppen dig  mot ytterligare viktnedgång, testa att äta lite mer de andra dagarna

Eva R: Jag har diabetes 2 sedan febr. och för mig funkar 5:2 sedan i mars då jag såg programmet. De övriga dagarna äter jag en kolhydratfattig kost och magen har krympt. Jag har gått ner 20 kg och är både pigg och mår utmärkt. Den är en enkel metod, kostar inget samt spar tid då jag ej behöver syssla med mat fastedagarna. Jag som har haft cancer tror att det är bra att få ner IGF-1 och går att kombinera med anticancer kost. Däremot förkastar jag tallriksmodellen och alla ”light” produkter. Tacka vet jag Ann Fernholm och Kerstin Brismar som är med sin tid och inte är mossiga som de i Lismedelsverket som nyckelhåls märker sådana produkter som ersätter fett med socker.
Kerstin Brismar: glad att det fungerar för dig

Pling: Hej! Jag undrar om det är klarlagt om det är fett man går ner i vikt eller om det är muskler eller både och? Har lärt mig att äter man för lite ställer kroppen in sig på svält och bibehåller fettet så långt det går, genom att ”bränna” muskelmassan först. Jag tror egentligen mer på äta allsidigt, regelbundet och inte för stora portioner, tillsammans med vardagsmotion och träning då och då :)
Stephan Rössner: Vid all viktnedgång förlorar man bvåde fett och muskler. Självfallet vilol man minimera muskelförludsterna- i musklerna sitter ju ”ämnesomsättningen”. Fysisk aktivitet vid viktnedgång är ett sätt att konservera muskelkmassa, men det ätr omöjligt att gå ner i vikt och bara bli av med fett.

Per: Körde 5:2 dieten i en månad. Gick ner några kilo men framförallt blev mina socker- och kolesterolvärden mycket lägre efter att ha legat riskant högt. Nu vill jag fortsätta men inte gå ner mer i vikt. Avser att höja kaloriintaget de dagar jag inte håller diet och hoppas att min vikt inte minskar mer men att mina värden förblir låga. Är detta en framkomlig väg?
Kerstin Brismar: jag rekom att du äter fler kalorier tex 800-1000 kcal  en dag per vecka

Birgitta Nyberg: Hur gör man med fastan när man jobbar natt.
Kerstin Brismar: Du gör precis som om du arbetar dag
 äter 500 kcal det dygnet

Erik: Stephan Rössner säger att alla möjliga sätt att äta kan resultera i viktnedgång, bara man ligger på kaloriunderskott. Sedan säger han att folk ändå inte följer rekommendationerna. Vad är då expertisen på fetma och viktkontroll värd om ingen följer råden?
Stephan Rössner: Ja- expertisen är ju störd av det faktum att folk inte gör som man säger. Men all forskning visatr, att råden inte följs och i allmänhet bara kortvarigt. Därför är bestående viktnedgång dessvätrre ej så vanligt. ÄNDÅ: Det finns många, som genom att lägga om  livsstilen kan klara en bestående viktnedgpång. DEM kan vi lära av!

lena: jag har väldigt lågt blodtryck redan före fasta. (95/55) Jag får mycket yrsel när jag fastar. Har yrsel också andra dagar, men inte lika mycket. Hänger ökningen av yrsel under fastedagarna ihop med det låga blodtrycket?
Stephan Rössner: JA_ en välkänd biverrkan av svält är yrsel!

Isak: Finns det vetenskapliga belägg för att det är just den periodiska fastan som orsakar de positiva förändringarna? Eller skulle det kunna bara kunna vara placebo i kombination med lägre kaloriintag, vare sig det är 5:2 eller ej? 
Kerstin Brismar: kalorifasta varje dag eller periodisk fasta ger likande resultat

Inga: Jag har gått ner 12 kilo och tycker det räcker. Jag började för att jag ville sänka kolesterol och bodsockervärden. Hur gör jag i fortsättningen? Kan man fortsätta så här i all framtid?
Kerstin Brismar: Fortsätt en dag per vecka och pröva att äta lite mer tex 800 kcal

Jonas Johansson: Hej, Ni som är kunniga inom diet, är det inte viktigt att även prata om vad man äter och inte bara om att fasta. själv tror jag på mindre socker och kolhydrater i kosten för att få rätt förbränningsmekanism i kroppen. det går väl knappast at äta vad som helst för att sedan och därefter fasta två dagar?
Kerstin Brismar: Det är givetvis viktigt vad man äter jag rekom medelhavskost eller nynordisk mat dvs rikl med fukt, bär och grönsaker  samt fisk, fågel, vegetabil. olja.  det finns studier  som visar att detta kan ge näsat samma positiva effekt på  blodfetter , men vi behöver fler studer på vikt och insulin nivåer. Kalorireduktion verkar viktigast för viktminskning och lägre insulin

Maggan: Kan KOL-patienter fasta? Vilka andra grupper kan ha problem med att fasta?
Stephan Rössner: KOL-patienter brukar inte vara överviktiga. Men skulle det vara så, är ju övervikt en extrra belastning på lungorna. Det finns inget skäl till att de innte skulle klqara t ex 5:2 varianten eller någon qannan diet, som ger viktnedgång. Faste-reaktionen är individuell, så det ä'r mera individen än bakgrundssjukdomen, som avgör hur man mår av fastan

Mikael: Hej, spelar det roll om man tar de 2 fastedagarna i följd eller inte? Tack! 
Kerstin Brismar: Det är troligen lättats för de flesta att inte ta det  på rad, finns risk även för att ämnesomsättnignen sänks  om kroppen upplever risk för svält

Albert Pettersson: Jag brukar äta en stor portion lagad mat till frukost och helt hoppa över att äta mitt på dagen. Sent på eftermiddagen eller på kvällen äter jag ofta bara lite frukt eller någon smörgås. Har jag varit mer fysiskt aktiv under dagen äter jag mer på eftermiddagen/kvällen, men mitt på dagen äter jag nästan aldrig. Inte heller brukar jag ta några andra mellanmål än vad jag nämnt. I Agenda nämndes det att det viktiga är att man inte får i sig för mycket energi/kalorier. Jag inbillar mig att det är både smidigt och tidsbesparande att undvika det genom att äta mycket vid färre tillfällen på dagen på det sätt jag nämnt. Är detta ett rimligt sätt att resonera? Finns det risker med att äta på det här sättet? Jag är varken över- eller underviktig, om det skulle ha någon betydelse.
Stephan Rössner: Kan inte se annat än att detta funkar bra för dig- så grattis! Srö

Milo: Om man inte är underviktig eller ens normalviktig utan har bmi på ca 27. VARFÖR går jag inte ner med 5:2 när alla andra gör det? 
Stephan Rössner: För bok över ditt intag! Energilagarna gäller- din vikt är intag minus utgifter!

Maggan: Kan KOL-patienter fasta? Vilka andra grupper kan ha problem med att fasta?
Kerstin Brismar: Jag tycker i princip inte att KOLpat ska gå ner i vikt men det kan var positivt om man är överviktig då det minskar inflammation

Cornelis: Det enda som hjälper för att gå ner i vikt är den Tyska dieten: FDH (Friss die Hälfte)
Stephan Rössner: Ja- det finns flera såna. ITM metoden körde en av mina patienter med. Jag lärde mig att det var ”Inte Ta Mera”....

Sven: Det påstods att tillväxthormonnivån sänks mera vid intermittent fasta än vid motsvarande jämna intagsminskning. I så fall borde intermittent fasta ha större effekt på cellernas reparationsbenägenhet. Är det så?
Kerstin Brismar: Det är inte studerat än

nej-till-dieter: Hej! Är emot alla bantningskurer och alla nya ”mirakelkurer” som dyker upp som svampar ur jorden. Anser att kroppen ”stressas” av att svältas några dgr och sedan proppas full med mat. Likadant med träning, där man ”stressar” kroppen under kort tid på ett träningspass.. Ett naturligt flöde av bra mat och motion på ett naturligt sätt – som tex att cykla dagligen (om man kan) eller promenera dagligen är tllräckligt för att må bra Och försök att undvika tabletter för att få vitaminer – finns i frukt, nötter och grönsaker. Varför ”gå över ån efter vatten”?.
Stephan Rössner: Ja_ vad ska jag säga? verkar bara vettrigt tänkt! 

nej-till-dieter: Hej! Är emot alla bantningskurer och alla nya ”mirakelkurer” som dyker upp som svampar ur jorden. Anser att kroppen ”stressas” av att svältas några dgr och sedan proppas full med mat. Likadant med träning, där man ”stressar” kroppen under kort tid på ett träningspass.. Ett naturligt flöde av bra mat och motion på ett naturligt sätt – som tex att cykla dagligen (om man kan) eller promenera dagligen är tllräckligt för att må bra Och försök att undvika tabletter för att få vitaminer – finns i frukt, nötter och grönsaker. Varför ”gå över ån efter vatten”?.
Kerstin Brismar:  det bästa är förstås  attt äta lagom mycket kalorier varje dag och motionera regelbundet

eva moritz: Dieten låter som en fara för unga som genom att äta minimalt eller inte alls lätt kan falla in i en vana att ”inte äta” . . . en väg in i anorexi.
Stephan Rössner: Det finnws sådana rapporter. Dessbättre är detta trots allt nog ovanligt!

Jonna: Spelar det någon roll om man äter de 500/600 kcal på fastedagarna som en måltid eller utspridd över hela dagen i små måltider? För fastan och insulinnivåernas skull antar jag att man helst ska äta allt i en måltid?
Kerstin Brismar: Du kan fördela kaloriintaget som det pasar dig bäst

sivan: jag som är 148 cm lång o väger 68 kg äter inga mediciner hur många kalorier behöver jag 72 år? 
Stephan Rössner: Svårt att säga, beror på din rörlighet. Kolla Livwsmedelsverket hemsida slv.se- där finns tabeller som kan hjälpa dig! 

Lillemor Sundström: Jag är typ 1 diabetiker och undrar då om jag kan använda mig av 5:2 dieten (Har måltidsinsulin plus ett långtidsverkande) 
Kerstin Brismar: DU kan tala med din läkare och diabetessköterska för tips man kan äta mindre även om man har typ1 diabetes men då måste insulindoseran minska betydligt

Rune: Hej! Om man har ett fysiskt krävande arbete. Då kan man väl inte fasta.
Kerstin Brismar: Nej om du är mycket fysiskt aktiv  så är det lika bra som att använda denna diet

Lotta: Jag behöver inte gå ner i vikt. Men vill gärna bli piggare och förbi frisk så länge som möjligt. Förstod jag rätt när jag läste att man kan fasta en dag per vecka med 800-1000 kcal i stället? 
Stephan Rössner: Känn efter vad som passar för dig! Du har ju inga viktproblem- god sömn och motion kanske är vad du behöver för att hålla dig pigg!

anna: Jag lider av en canser sjukdom (myelom,får jag tillämpa den dieten,och hur ska jag äta resten av veckan.Tack för svar 
Kerstin Brismar: fråga din läkare. Jag brukar inte generellt rekom fasta om mna har cancer

Rune: Hej! Om man har ett fysiskt krävande arbete. Då kan man väl inte fasta.
Stephan Rössner: Det går att fasta trots tungt arbete- om man nu verkligen behöver det! Men bdet är korkat att börja med kraftsporter samtidigt som man fastar.

Uffe: Skall man vara orolig om man får huvudvärk vid vissa tillfällen då man äter lite enligt 5:2?
Kerstin Brismar: Nej men drick mer så slipper du huvudvärk, kaffe och kalorifattig dryck är ok

anna: Jag lider av en canser sjukdom (myelom,får jag tillämpa den dieten,och hur ska jag äta resten av veckan.Tack för svar 
Stephan Rössner: Svårt att bedföma- vid tumörsjukdom ser man oftast en viktnedgång beroende på sjukdomen. Vad vill du uppnå?

Barbro: Kan man fasta om man har diabetes 2 med 26 enheter insulatard, 3 metformin/dag och en Januvia 100 mg? Barbro 78 år 
Kerstin Brismar: Du kan fasta 2 dagar men då inte ta insulin. metformin och januvia är ok

SVT Nyheter: Frågorna till Kerstin och Stephan kommer in i strid ström. Det är vi glada för men de hinner tyvärr inte svara på alla frågor.

Uffe: Skall man vara orolig om man får huvudvärk vid vissa tillfällen då man äter lite enligt 5:2?
Stephan Rössner: Nä- huvudvärk vanligt vid svält eller fasta! Bestäm själv hur du vill ha det- farlifgtt är det ej men obehagligt.

Katarina fr till Stephan : Fråga ang min son fjorton år ca 164 cm ca 80 kg. Aktiv fotbolls kille älskar mat, Hur ska jag få honom att ändra sina mat vanor, tips gärna . Minska med kalorier, hur ska jag tänka runt det , konkret ta bort vad ? 
Kerstin Brismar: ta bort läsk, alla kaloririka drycker  och bullar

Katarina fr till Stephan : Fråga ang min son fjorton år ca 164 cm ca 80 kg. Aktiv fotbolls kille älskar mat, Hur ska jag få honom att ändra sina mat vanor, tips gärna . Minska med kalorier, hur ska jag tänka runt det , konkret ta bort vad ? 
Stephan Rössner: Stor fråga, funkar ej på chatten! Det finns böcker med råd till mungdomar., Pernilla Danielsson, låna eller köp och kolla! 

Thomas R: Vad anser professorn om Victoza. Jag har tagit det en månad och aptiten är mindre och jag är 4 kilo lättare. Men ständigt på dåligt humör. 
Kerstin Brismar: Varför är du på dåligt humör? Är sockret lågt? mår du illa?

Thomas R: Vad anser professorn om Victoza. Jag har tagit det en månad och aptiten är mindre och jag är 4 kilo lättare. Men ständigt på dåligt humör. 
Stephan Rössner: Victoza terstas f n som bantarläkemedel, så det är fullt klart varför du går ner i vikt. Inte säker på  att ditt humör beror på läkemedlet dock!

Agneta Milde: Agneta Milde frågar för säkerhets skull igen om det är lika bra att fasta mellan 20 -00 och 12.00 och hur man får mer info om effekt på kolesterol?
Stephan Rössner: Viiktnedgång sänker kolestrerolen. Oklart om det sperlar roll när man förlägger fasteperioderna under dygnet.

Agneta Milde: Agneta Milde frågar för säkerhets skull igen om det är lika bra att fasta mellan 20 -00 och 12.00 och hur man får mer info om effekt på kolesterol?
Kerstin Brismar: Om totala kaolirintaget öve ren vecka motsvar ca 1700 kcal per dag så kommer kolesterol att minska, Dock finns en del som  inte kan pvåerka sitt kolesterol med fasta  och motion då är det bara mediciner som hjälper 

Josefin: Ska man undvika hård träning de dagar man fastar? Med tanke på att kroppen under fasta då istället gör om proteiner i musklerna till glukos??
Kerstin Brismar: Träning är ok men inte något som ökar pulsen rejält

Gerten: Skulle vilja veta vad Rössner använder för diet då jag upplevde att han har en begynnande ”ölmage” i programmet fel eller rätt?
Stephan Rössner: Med trasiga höfter och rygg svårt att överhuvudtaget motionera. Svårt att använda motion att hålla vikten., men jobbar på det! Med det vanliga: Käka mindre, så enkelt är det!

Karin: Är det farligt med 5:2 om man medicinerar med amfetamin? (jag har ADHD och behöver inte gå ner i vikt, men mitt blodtryck är förhöjt pga medicinen, tillräckligt högt för att jag skulle vägras p-piller av barnmorskan). Jag har inte möjlighet att sluta med/byta medicin
Kerstin Brismar:  Det borde inte var farligt men börja en dag med ca 800kcal och se hur du mår

Maria: Fungerar periodisk fasta, alltså fylla näringsbehovet under mellan t:ex 12-20 funka lika bra-så man slipper äta mackor på nätterna...?
Stephan Rössner: Dygnsintaget kalorier avgör, sen får du fundera på hur din dag ser ut. 

Mattias: Jag har praktiserat 5:2 diet i åratal innan begreppet fanns , det har alltid varit mitt sätt att komma ner i normalvikt. Det som händer är att man normaliserar sina sockertoppar och dalar och blir något mer flegmatisk. Personer i min omgivning som provar blir extremt trötta av att inte få till sockersug tillgodosett, jag upplever inte det problemet. 
Kerstin Brismar: Många har spontant använt metoden i många år  då de antingen har den livstsilen eller upptäckt at det fungerar

Andreas: Michael Mosley påstår i sin dokumentär att den ökade livslängden i USA under 30-talet berodde på svälten. Alltså en påtvingad ”5:2” liknande diet. Finns det vetenskapliga belägg som styrker detta? Själv tycker jag att det låter som ett snabbt hopp till samband mellan orsak och verkan. Mvh, Andreas
Stephan Rössner: Tror att detta är synnerligen osäkert. Vi hade ju mest smala människor i Sverige på 50-talet, alla cyklade och var aktiva.Det kan ju finnas massor med alternativa förklaringar.

john: Vad är skillnaden mellan fasta och banta?
Kerstin Brismar: banta och fast kan var samma sak men med bant menar man ofta att minska födointaget varje dag

Karl: Bör man undvika fasta ifall man vill bygga muskler eller förbättra sin kondition? 
Stephan Rössner: Måttlig 5:2 variant spelar säkert ingen rollk, strikt långvarig fasta bryter ner muskulatur, vilket bara delvis kan motverkas med träning.

Karl: Bör man undvika fasta ifall man vill bygga muskler eller förbättra sin kondition? 
Kerstin Brismar: ja

SVT Nyheter: Chatten fortsätter fem minuter till. Det fortstätter att strömma in frågor. Hoppas på förståelse för att Stephan och Kerstin inte hinner svara på alla.

Anders Åsen: Hei! Ger Resveratrol som f.eks. druveekstrakt samme effekt som 5:2 dietten ? Folk som drikker jevnt med.. rødvin sies å bli eldere
Kerstin Brismar: En studie har visat att det likand effekter på insulinkänslighet, blodsocker, oxidativ stress och inflammation 

Stephan Rössner: Fasta = ingen mat, ”banta” egentligen en sammanfattande beteckning på alla tänkbara sätt att begränsa kostrintaget.

Stephan Rössner: Vikten ligtger kvar på nya lägre nivån om man anpassar sitt nyqa intag till läget. Ju mer man rör på sig, desto mer kqan man äta och ändå hålla vikten.
MEN:Efter viktnedgång kommer cdet nya kaloribehovet alltid att vara lägre än förut

Andreas: Michael Mosley påstår i sin dokumentär att den ökade livslängden i USA under 30-talet berodde på svälten. Alltså en påtvingad ”5:2” liknande diet. Finns det vetenskapliga belägg som styrker detta? Själv tycker jag att det låter som ett snabbt hopp till samband mellan orsak och verkan. Mvh, Andreas
Kerstin Brismar: Det finns  i flera  grupper och studer en koppling melan hög ålder och friskare ålderdom  samt lägre kaloriintag jämfört med de som inte blir lika friska och  gamla

Liv: Går det bra att fasta när man har underfunktion i sköldkörteln och tar Levaxin?
Kerstin Brismar: ja

Anders Åsen: Hei! Ger Resveratrol som f.eks. druveekstrakt samme effekt som 5:2 dietten ? Folk som drikker jevnt med.. rødvin sies å bli eldere
Stephan Rössner: Ingen aning.Vinets hälsoeffekter är ju välkända.

nej-till-dieter: Kerstin – som diabetesforskare – vad är din uppfattning om Stevia – en växt som är 300 ggr sötare än socker och innehåller 0 kcal? Varför puffas det inte för användning av den i stf socker?
Kerstin Brismar: har för lite kunskap om detta men söt smak väcker behov av mer sötsaker

AK: Stephan Rössner: ska man inte försöka ha en hälsosammare liv genom att äta rätt och motionera istället för att svälta några dagar i veckan? Man ska väl tänka på att gå ner i vikt långsamt? Eller har jag fattat det fel?
Stephan Rössner: Tycker detta låter mycket förnuftigt!

Calle: Fråga till Kerstin! Har tidigare testat LCHF utan resultat. Nu undrar jag om alla överviktiga går ner med 5:2 eller är det en hel massa om, om, om, med 5:2 också.
Kerstin Brismar:  De flesta går ner ivikt med 5:2 dieten särsklit om du ökar din motion dagl med tex 30 min promenader

Karinn: Min man har förmaksflimmer och en hel del mediciner. Kan 5:2 på sikt leda till lägre medicinering? Är det nån risk att köra 5:2 för honom. (Han har kört i två månader och inte upplevt några problem)
Kerstin Brismar: det är ok

Sylvia Loft: Hej! Det verkar som om det är många som chattar nu, eftersom mina frågor inte dyker upp. Kan man få kontakt senare på något annat sätt? Jag är mest intresserad av diabetesfrågor och skulle vilja ställa frågor till Kerstin Brismar. Tacksam fär svar!
Kerstin Brismar: ok du kan skicka dina frågor  senare

Arne: Jag inser att mina frågor inte tillhör de prioriterade. Man, 183 cm, 70 kg. Bantar jag försvinner jagsnart. Hur gå UPP i vikt?
Stephan Rössner: Vanlig fråga- många skulle vara jätteavundsajuka på dig! Du tyx ju ha en perfekt vikt, vad är problemet? Vill du har mersa muskler= gym! Annars: Var glad!!!!!

Arne: Jag inser att mina frågor inte tillhör de prioriterade. Man, 183 cm, 70 kg. Bantar jag försvinner jagsnart. Hur gå UPP i vikt?
Kerstin Brismar: hje det är lika svårt som att gå ner i vikt ibland tom svårare, jag rekom att du rör dig mindre och äter 6 mål per dag

Hector: Kan ni exemplifiera 600 kalorier i mat?
Stephan Rössner: Gå till Livsmedelsverket slv.se som har jättebra kosttabeller. En vanlig lunch är c:a 600 kcal, eller 2-3 mavkor med pålägg.

eva moritz: Dieten låter som en fara för unga som genom att äta minimalt eller inte alls lätt kan falla in i en vana att ”inte äta” . . . en väg in i anorexi.
Kerstin Brismar: jag rekom inte detta till ungdomar

SVT Nyheter: Nu måste vi tyvärr avsluta chatten. Vi tackar alla som skickat in frågor och naturligtvis Kerstin och Stephan.

Kerstin G: Mår mina tarmfickor bättre om jag tillämpar 5:2-dieten? Får inflammation ibland.
Kerstin Brismar: Min erfarenhet är att dina besvär blir bättre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

5:2-dieten

Mer i ämnet