• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ovanligt många har dött under vecka 14 i år, enligt preliminär statistik från SCB.

Ovanligt många dödsfall första veckan i april

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många dog under första veckan i april i år, enligt preliminär statistik från SCB.

Särskilt Stockholm och Södermanland – ett par av de värst coronadrabbade regionerna – har betydligt fler döda än samma period de senaste fem åren.

– Det har dött relativt många, säger Johannes Cleris, pressansvarig på SCB.

2 145 dödsfall har rapporterats till Statistiska centralbyrån, SCB, för vecka 14. Det är det tredje största antalet dödsfall för en vecka som har registrerats i Sverige mellan 2015 och 2020. Endast vecka nio och tio 2018 var dödstalen för en enskild vecka högre, då dog 2 187 respektive 2 204 personer i Sverige.

– Det är en ganska stor ökning av antalet döda under främst vecka 14 som sammanfaller med utbrottet av coronavirus. Antalet döda ökar också under en period när antalet döda vanligtvis börjar sjunka, säger Tomas Johansson på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett skriftligt uttalande.

Coronapandemin

Statistiken pekar på att de regionala skillnaderna är stora.

Stockholm och Södermanland sticker ut

För Stockholm registrerades 584 döda under första veckan i april i år, en stor ökning jämfört med åren 2015-2019 då genomsnittet var 313 döda.

Även Södermanland sticker ut med 103 inrapporterade dödsfall under samma vecka, där är genomsnittet 57 dödsfall i veckan under 2015-2019.

I en nyhetsbulletin skriver SCB att uppgången av dödsfall  kommer under ett år då det tidigare varit relativt låga dödstal under de föregående månaderna. Mellan januari och mars i år rapporterades 23 680 dödsfall – den näst lägsta dödssiffran för årets tre första månader sedan 2015.

SCB konstaterat på sin hemsida att siffrorna sammanfaller med coronapandemin, men utöver det vill SCB inte uttala sig om orsaken till de höga dödstalen.

– Det är inte ovanligt att dödsstatistiken skiljer sig mycket från år till år. Det finns många faktorer som gör det svårt att dra slutsatser om varför det ser ut som det gör. Men de senaste veckorna har det dött relativt många i jämförelse med de senaste åren, säger Johannes Cleris på SCB.

Just Stockholm och Södermanland ser ut att ha fler döda än vanligt, går det att dra någon koppling till coronasituationen i de regionerna?

– Det är inget jag kan spekulera i just nu, utan vi för ren statistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet