SVT:s Marja Grill vann i natt pris för sin dokumentär Striden om assistansen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT/SVT

SVT-dokumentären Striden om assistansen får internationellt pris

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag vann SVT:s reporter Marja Grill och klipparen Andreas Nordblom priset Bronze world medal på New York Festivals TV and Film Awards för deras dokumentär Striden om assistansen som bland annat lyfter den väldigt dagsaktuella frågan om personlig assistans och politiken bakom besluten.

De senaste åren har flera vägledande domar från Högsta domstolen lett till en tuffare tolkning av LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Det betyder att Försäkringskassan bedömt att färre haft rätt till assistans. Det har bland annat lett till att vissa barn som sondmatas eller behöver övervakning när de andas inte längre haft rätt till assistans.

Dokumentär prisbelönad

SVT Nyheter granskade under en längre tid Försäkringskassans åtstramning av rätten till assistans. Granskningen blev dokumentären Striden om assistansen, av SVT:s reporter Marja Grill och klipparen Andreas Nordblom. I natt vann de priset Bronze world medal på New York Festivals TV and Film Awards för sin dokumentär.

Andra vinnare i samma kategori var dokumentärerna Climing up och How popular are cyber stars från Hongkong och en operafestival från Pittsburgh i USA.

Se en intervju med Marja Grill i klippet ovan. Dokumentären Striden om assistansens hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer