Foto: SVT Design

Dold inspelning avslöjar hur Säpo vill få tillgång till mejluppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Dold inspelning avslöjar hur säkerhetspolisen pressar internet- och teleoperatörer att få tillgång till deras kunders telefon och mejluppgifter. Det berättar Sveriges Radios Ekot.

Nyligen besökte Säpo operatören Bahnhof och bad om automatisk tillgång till kundernas telefon och mejl-uppgifter. I dagsläget sker insamlingen av trafikdata manuellt.

Vid besöket spelades samtalet in med en dold bandare. På inspelningen hörs Kurt Alavaara, kriminalkommisarie hos Säpo, när han varnar för vad som kan hända om operatören inte samarbetar.

Informationen dröjer

Han målar upp ett scenario med en misstänkt terrorattack i Stockholm och att värdefull information upptäcks på en fredagskväll. Säpo begär uppgifter från operatören.

Men med den nuvarande manuella tekniken får Säpo informationen först efter helgen enligt Alavaara. Så för att förhindra att attacken sker under helgen bör operatören gå med på att införa den automatiska tekniken.  

– Smäller det i Stockholm med 800 döda så tror jag inte man vill vara vd för Bahnhof, säger Kurt Alavaara och syftar till företagets ovilja att gå över till den automatiska lösning som Säpo vill ha.

På bandet kommer det också fram att Säpo påpekar att kunderna inte behöver få reda på något, men Bahnhof sa nej till förslaget.

Ren skrämselpropaganda

– Det här är ren skrämselpropaganda. Min uppfattning är att polisen är ute på en säljturné där man med både hot och löfte försöker sälja in systemet, säger Jon Karlung, vd Bahnhof, till SVT.

Hos Tele2 känner man igen retoriken och påtryckningarna från Säkerhetspolisen.

– Absolut. Och det är direkt olustigt för oss som operatörer, som försöker ta kundernas integritet på allvar, att bli föremål för sådana här påtryckningar från svenska myndigheter, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, till TT.

– Jag kan inte säga att vi är jätteförvånade direkt. Vi har mött liknande retorik i andra sammanhang där vi haft dialog med Säpo.

Söpochef försvarar agerandet

Det här sker bara en månad efter avslöjandet om att Säpo vill ha direkt tillgång till svenskarnas telefon- och mejltrafik. Då var flera operatörer tveksamma till kravet, men Säpo fortsätter att pressa dem.

Johan Sjöö, biträdande säkerhetspolischef vid Säpo, försvarar sina kollegors agerande vid mötet.

– Besluten, befogenheterna och lagstiftningen ser precis likadan ut. Det här handlar om att modernisera och effektivisera vår begäran till operatörerna och deras redovisning till oss. Vår argumentation går ut på att sätta det här i ett sammanhang, säger han till SVT.

Tillgången till information är till för att avvärja eller utreda och lagföra grova brott, menar han.

”Polisen vill ha en öppen dörr rätt in i systemet”

– Skillnaden är att nu vill man automatisk tillgång till olika uppgifter som operatörer har. Vi datalagrar information – för oss är det här ett slags kassaskåp där vi skyddar kunderna. Nu vill polisen ha en öppen dörr rätt in i systemen, säger Jon Karlung, vid Bahnhof.

Professor Janne Flyghed anser att Säpos arbetsmetoder är tveksamma.

– Det är högst tveksamt att man gör den här typen av besök. Där man med löften, kombinerat med illa dolda hot, försöker övertala en operatör som uppenbarligen inte vill lämna ut uppgifterna. Och detta utan att ens ha belägg för att det skulle vara effektivt, säger Janne Flyghed.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.