Sex personer dömdes i Stockholms tingsrätt i juli 2019. Foto: SVT/TT

Hovrätten sänker straff för flera inblandade i omfattande pedofilnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffen för fyra personer inblandade i ett omfattande pedofilnätverk, som producerat och delat övergreppsmaterial på barn. En kvinnlig huvudperson döms till fängelse i fyra och ett halvt år, i stället för sex år som tingsrätten dömde till.

I juli i år dömdes sex personer i Stockholms tingsrätt för att, både fysiskt och via internet, ha sexuellt utnyttjat sammanlagt tolv barn i förskole- och högstadieåldern.

Den kvinna som i media benämnts som den 36-åriga flerbarnsmamman – och som producerat övergreppsmaterial på barn, dömdes då till sex års fängelse. Övergreppen skedde mot mammans egna barn.

Hovrätten sänker nu hennes straff till fyra och ett halvt år – bland annat eftersom Svea hovrätt frikänner kvinnan från ansvar för grovt sexuellt övergrepp mot barn vid sex tillfällen då hon inte varit närvarande under själva inspelaningarna.

Fler får sänkt straff

Två män som åtalats efter att de beställt och betalat för övergreppsmaterial får även de sina straff sänkta.

En 41-årig man från Stockholms län döms till ett och ett halvt års fängelse i stället för två och ett halvt år, och en 50-åring, också han från Stockholms län, får fyra och ett halvt års fängelse i stället för sex år.

Övriga tre åtalade, en man och två kvinnor, fick fängelsestraff på mellan sex månader och två och ett halvt år.

Kvinnan som dömdes till sex månaders fängelse får nu villkorlig dom och böter för kränkande fotografering och barnpornografibrott.

Åklagaren: ”Luckor i lagen måste rättas till”

– Straffen är rimliga i förhållande till vad personerna dömts för. Problemet är att de inte döms för allt man åtalats för, på grund av luckor i lagen som behöver rättas till säger åklagare Helena Gestrin.

Helena Gestrin pekar bland annat på det faktum att hovrätten frikänner den 36-åriga flerbarnsmamman för flera tillfällen av grovt sexuellt övergrepp mot barn, då hon inte varit närvarande under själva inspelningarna.

– Här menar Hovrätten att man måste vara fysiskt närvarande vid rummet. Den uppfattningen delar inte vi och det visar på ett glapp i lagstiftningen. Det här handlar om barn som inte har haft något annat alternativ än att utföra ett övergrepp på sig själv, efter instruktioner av en vuxen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.