En polishelikopter cirkulerar över en av landningsbanorna efter att drönare har siktats i området. Foto: Pete Summers/PA

Flygplatskaoset fortsätter: Drönare över Gatwick kan skjutas ned

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatsen Gatwick utanför London har stängts ned och hundratusentals resenärer drabbats efter att flera drönare setts över området de senaste dagarna. Nu överväger polisen på att skjuta ned drönarna för att få igång trafiken igen – en åtgärd som tidigare setts som för riskabel.

Över 700 flyg hade ställts in fram till torsdagskvällen och enligt BBC var över 10 000 passagerare fast på Gatwick mitt i julruschen.

Förseningarna väntas fortsätta under fredagen och ännu har ingen gripits för drönarsabotaget som hindrar flygplan från att lyfta och landa.

Polisen har tagit hjälp av militären som har satt upp ”specialutrustning” vid flygplatsen, för att bistå polisen, säger en talesperson för det brittiska justitiedepartementet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”Kommer att göra vad vi kan”

Och om drönare fortsätter att cirkulera över landningsbanorna under fredagen kan polisen börja skjuta ner dem. Det är något man tidigare inte velat göra eftersom risken med att förlupna kulor kan träffa civila ansetts vara för stor.

Men nu verkar man ha tänkt om, enligt brittiska BBC. De citerar Jason Tingley vid Sussexpolisen som säger att polisen ”kommer att göra vad vi kan för att få ner drönaren”.

Flygplatsen Gatwick utanför London har stängts ned efter att flera drönare setts över området de senaste dagarna. Foto: TT

Kan ge fem års fängelse

Enligt en talesperson för flygplatsen har sabotaget orsakat förseningar för 120 000 resenärer och det finns ingen prognos för när trafiken kan fungera som vanligt igen.

Natten mot fredag skriver flygplatsen på sin hemsida att resenärer som har en bokad resa bör försöka ta reda på om den är uppskjuten innan de ens överväger att ta sig ut till Gatwick.

Brittisk lag förbjuder drönare inom en kilometer från flygplatser. Polisen har ännu ingen misstänkt. Brott mot lagen kan straffas med upp till fem år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.