• Viktigt meddelande:

    Villabrand med kraftig rökutveckling i Vilhelmina tätort. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT

E-cigaretter – bra hjälp vid rökstopp

Uppdaterad
Publicerad
Rökare som tar e-cigaretter till hjälp för att sluta röka lyckas i större utsträckning än de som använder sig enbart av viljestyrka eller nikotinersättning i form av plåster eller tuggummin. Det visar en ny brittisk studie.

I undersökningen som utförts av University College London deltog 6.000 rökare. En femtedel av dessa lyckades sluta med hjälp av e-cigaretter. Resultatet är 60 procent bättre än för de som inte använde sig av e-cigaretter.

Kan förbättra folkhälsan

Teamet som gjort studien säger nu till BBC News att de är ”försiktigt positiva” till den roll e-cigaretter kan spela när människor ska sluta röka.

– E-cigaretter kan förbättra folkhälsan avsevärt på grund av sin popularitet och de stora hälsovinsterna som blir följden av att sluta röka, säger en av forskningsledarna professor Robert West.

Allt fler använder

E-cigaretter har blivit allt mer populära de senaste åren. Bara i Storbritannien har användningen tredubblats under en tvåårsperiod. De fungerar genom att användaren inhalerar ånga som innehåller nikotinkoncentrat.

Men i takt med att de blivit allt mer populära har de också blivit kontroversiella. Här i Sverige klassar Läkemedelsverket e-cigaretter som ett läkemedel och ställer därför speciella krav på både tillverkning och försäljning. Men beslutet har överklagats. Och medan de juridiska kvarnarna maler befinner sig e-cigaretterna i ett limbo där vissa företag får sälja dem tills vidare.

Allra bästa att uppsöka vården

Robert West menar, trots de nya forskningsresultaten, att det allra mest effektiva sättet att sluta röka är att vända sig till NHS, den statliga brittiska sjukvården och få hjälp där. Det är tre gånger så effektivt som att använda nikotintuggummin eller plåster. Men att e-cigaretter skulle vara skadligt eftersom den utbredda användningen riskerar att åternormalisera rökning, tror han inte på.

– Vi studerar detta noga. Men vi ser inga bevis på att så skulle vara fallet, säger han till BBC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer