SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx har granskat skönhetsbranschen. Foto: Mats Andersson/TT, SVT

Efter år med oseriösa aktörer – nu kan lagstiftningen skärpas

Publicerad

På onsdag ska riksdagen fatta beslut om nya hårdare regler som ska göra det svårare för oseriösa aktörer inom skönhetsindustrin.

– Lagen är hett efterlängtad av många, säger Josefin Lennen Merckx, SVT:s medicinreporter, som har granskat skönhetsbranschen.

SVT har vid flera tillfällen granskat den oreglerade skönhetsbranschen där salonger bland annat gett vilseledande information om personalens utbildning. Och den som går till fel behandlare kan betala ett högt pris i form av vävnadsdöd, synnedsättning, fula ärr och långvarig förlamning.

Regeringen vill därför skärpa reglerna för branschen och lade fram ett förslag om hårdare regler i december 2019.

Hårdare regler

Förslaget, som rikdagen nu ska ta ställning till, innebär bland annat att läkare som ska göra tillexempel bröstförstoringar eller fettsugningar nu måste ha specialistkompetens.

Det föreslås även en åldersgräns för att få göra ingrepp med bland annat fillers och botox, något som i dag är möjligt från 16 års ålder med målsmans underskrift.

Ris och ros från branschen

Lagen får ett blandat mottagande från de som jobbar i branschen. SVT har pratat med legitimerade sjuksköterskor och specialister inom plastikkirurgi som välkomnar att patientskyddet ska stärkas.

 – Men de som jobbat med till exempel estetiska injektioner länge, utan att vara legitimerad vårdpersonal, är jättearga över lagförslaget eftersom det i praktiken blir ett yrkesförbud för dem som saknar den behörighet som krävs enligt lagförslaget, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter.

Tanken var att den nya lagen skulle träda i kraft 1 januari 2021 men den försenades med ett halvår, nu väntas reglerna börja gälla 1 juli 2021.

*Hör SVT:s reporter förklara mer om lagen i klippet ovan – varning för starka bilder.

Fillers och botox

Fillers: Injektion av permanent eller icke-permanent vävnadsfiller som innebär att ett utfyllande ämne sprutas in i vävnaden för att påverka form och hudkontur.

Nervgiftet botulinumtoxin: Bryter kontakten mellan nerver och muskler. När det används i skönhetssyfte injiceras det i ansiktet för att minska aktiviteten i ansiktets mimiska muskler så att rynkor slätas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.