Foto: SVT

Beslutet: Jämställdhetsmyndigheten ska läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Det har bara gått ett år sedan Jämställdhetsmyndigheten invigdes i Angered i Göteborg, men nu ska den läggas ner.

På måndagen slutade omröstningen i riksdagens Arbetsmarknadsutskott i beslutet att finansieringen av myndigheten ska upphöra år 2020.

– Det är förfärligt, säger Anna Johansson (S), utskottets ordförande.

Förra veckans budgetomröstning resulterade i en moderat och kristdemokratisk budget, där det bland annat ingick en avveckling av Jämställdhetsmyndigheten. Efter röstningen i Arbetsmarknadsutskottet står det klart att myndigheten får ett år på sig att avveckla sin verksamhet.

Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten är mycket besviken efter dagens besked:

– Vi har medarbetare som flyttat från hela Sverige med stor expertkompetens. De har tagit hit sina familjer, de har etablerat sig. Så det är klart att det här är ett väldigt svårt läge för dem.

Även Anna Johansson, socialdemokratisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet reagerar starkt efter omröstningen,

– 2018 fick jämställdhetspolitiken sin egen myndighet och 2019 vill Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna lägga ner den. Det är förfärligt.

Kritik från åklagare

Förutom att ge stöd till andra myndigheter, landsting, regioner och kommuner i deras arbete med jämställdhet har Jämställdhetsmyndigheten också i uppdrag att arbeta mot mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck och våld i samkönade relationer.

Beslutet att lägg ned myndigheten har fått kritik även från åklagare som arbetar med organiserad människohandel, både tiggeri och prostitution. Detta eftersom Jämställdhetsmyndigheten också samordnar och utvecklar arbetar mot människohandel.

”En nedläggning av myndigheten innebär att ingen längre har ansvar för det arbetet. Det kommer alltså inte att utföras....Fler förövare kommer undan, fler brottsoffer får fortsätta sitt förfärliga liv under tvång, fattigdom, förnedring och utnyttjande” skrev åklagare Thomas Ahlstrand på GP Debatt i lördags.

M: ska få större tyngd och bredd

Men Jessica Polfjärd (M), ledamot i Arbetsutskottet poängterar att jämställdhetsarbetet inte avslutas bara för att man lägger ner en myndighet.

– Vi ser att det är många som behöver jobba med frågan, att det är viktigt, och att det finns myndigheter som kan göra det här på ett bra sätt.

Men om det är en så viktig fråga, varför vill man då lägga ner den myndigheten som har ansvaret?

– Vi tror att det är många som behöver ta ansvar i den här frågan, inte bara en myndighet, utan att det är spritt på flera för att det ska få en större och tyngre bredd, säger Jessica Polfjärd (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.