Inkomstskatter går inte att ändra i en tilläggsbudget däremot går det att förändra allt annat till exempel satsningar på RUT-avdrag. Foto: TT

Guide: Det här innebär den genomröstade budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom i riksdagen. Det innebär att regeringen, oavsett vilken färg den får, måste börja regera med den budgeten. Mycket går dock att ändra i en tilläggsbudget, men inte allt. Det här gäller:

Statsbudgeten som ibland kallas höstbudgeten innehåller den ekonomiska politik som ska gälla för nästa år i form av inkomster och utgifter. Den ska ge möjlighet för regeringen att få genomslag för sin politik och även fungera gentemot alla myndigheter.

Nu är läget i regeringsbildningen fortfarande helt ovisst. Det kan innebära att den regering som till slut väljs av riksdagen kan tvingas regera med en budget som man själv inte har lagt och som går emot den finansiella politik som regeringen vill föra.

– Det principiella problemet är ju ansvarsutkrävandet, det vill säga att en regering som sitter vid makten och har det yttersta ansvaret tvingas driva en politik som inte är regeringens egen politik. Det är givetvis ett stort problem, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap. 

Finns det någon utväg för en sådan regering?

Ja, möjligheten stavas ändringsbudget eller tilläggsbudget som det också kallas. Det här gäller för ändringsbudgetar:

När kan den läggas?

Om det finns särskilda skäl, vilket gäller nu med den rådande politiska situationen, kan en ändringsbudget lämnas till riksdagen redan i januari. Beslut om ändringsbudgeten kan sedan fattas omgående.

Går inte att ändra:

Det finns ett område i statsbudgeten som inte går att ändra och det är inkomstskatterna. I M/KD-budgeten gäller det:

  • Satsning på sänkt inkomstskatt genom ett nytt så kallat jobbskatteavdrag för 10 miljarder kronor ligger fast under hela 2019.
  • Omfattningen av den sänkta pensionärsskatten motsvarande 5,2 miljarder kronor per år går inte att rucka på.
  • Höjningen av brytpunkten för när inkomsttagare ska betala statlig skatt går inte att ändra. I dag betalar alla som tjänar 40 600 kronor i månaden eller mer statlig skatt på det överskjutande beloppet. I Moderaternas och Kristdemokraternas förslag höjs brytpunkten till 42 000 kronor i månaden. Kostnad: 4 miljarder kronor om året.

Går att ändra:

Allt som inte berör inkomstskatter går att ändra i tilläggsbudgeten. Exempel på förslag i M/KD-budgeten som skulle kunna ändras är:

  • Tredubblat RUT-avdrag.
  • Avskaffad flygskatt och andra miljöpolitiska förslag.
  • Storleken på satsningar inom stora utgiftsområdet som försvaret, polisen och migrationspolitiken.
  • Regeringen har också möjligheten att i en ändringsbudget föreslå nya skatter eller minskade bidrag för att frigöra resurser till andra politiska satsningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet