Talman Andreas Norlén håller presskonferens om att Stefan Löfven (S) ska ställas inför en statsministeromröstning. Foto: TT

Talmannen: Vill undvika extra val

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade talmannen Andreas Norlén att Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven ska ställas inför en statsministeromröstning, trots att allt pekar på att även detta förslag kommer att röstas ned.- Det är fortsatt betydande låsningar i svensk politik, sa han på presskonferensen.

Andreas Norlén började presskonferens med att beskriva hur den regering som Stefan Löfven (S) ville bilda ska se ut.

– Han har för avsikt att bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sa Andreas Norlén.

Eftersom Centerpartiet och Liberalerna redan nu förklarat att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven fick talmannen ta emot frågor om hur han tänker gå vidare om det faktiskt blir så att Stefan Löfven inte tolereras av riksdagens majoritet.

– Min avsikt är att genast samtala igen med partiledarna och diskutera vad som i så fall är en rimlig väg framåt, sa Andreas Norlén.

Hade förväntat sig att partierna skulle röra på sig

Moderaternas ledare Ulf Kristersson har redan förlorat en statsministeromröstning, och skulle även Stefan Löfven göra det har talmannen ytterligare två försök på sig för att pröva statsministerkandidater i riksdagen.

– Jag hade förväntat mig att partierna tidigare den här hösten hade varit beredda att röra sig mer. Det är klart att det är bekymmersamt för Sverige att det är sådana här låsningar i regeringsfrågan.

Efter fyra statsministeromröstningar väntar extra val, något som Andreas Norlén menar vore ett misslyckande.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att undvika det, säger Norlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.