Talman Andreas Norlén håller presskonferens om att Stefan Löfven (S) ska ställas inför en statsministeromröstning. Foto: TT

Statsministeromröstning och budget – dubbla nederlag väntar Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen blir en dag med betoning på inrikespolitik. Talmannen håller presskonferens om att Stefan Löfven (S) ska ställas inför en statsministeromröstning, en omröstning som han redan nu ser ut att förlora. Senare blir det debatt och omröstning om budgeten. Även den ser ut att bli ett nederlag för Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

SVT rapporterade · Budgetdebatt i riksdagen

07.52
Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering under denna politikspäckade dag.
Talman Andreas Norlén inledde med att föreslå Stefan Löfven (S) som statsminister. Löfven avser att bilda regering med Miljöpartiet, riksdagen röstar om detta på fredag.
Det har också hållits budgetdebatt i riksdagen.
Ca 15.30 väntas Stefan Löfven (S) lämna mötet med riksdagens EU-nämnd. Förhoppningsvis svarar han på frågor om regeringsbildningen då.
Ca 16.00: Budgetomröstning i riksdagen.
Allt sänds direkt på svt.se och du får även direktrapportering i det här flödet.
07.56
Det första som händer i politiken i dag är alltså att talmannen Andreas Norlén håller pressträff kl 08.30. Han kommer då att föreslå att Stefan Löfven (S) prövas som statsminister av riksdagen fredagen den 14 december kl 09.00. Dessförinnan ska förslaget bordläggas två gånger i kammaren, en gång under onsdagen och en gång under torsdagen. Om ingen politisk utveckling sker under de kommande dagarna kommer Stefan Löfven sannolikt att röstas ner på fredag eftersom både Liberalerna och Centerpartiet har klargjort att de kommer att rösta nej till Löfven.
08.00

Mats Knutson: Stefan Löfven (S) är körd

SVT NyheterStefan Löfven ska föreslås som statsminister och omröstning hålls på fredag. Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, tror att det är kört för Löfven för i alla fall den här gången. Han tror inte heller att Socialdemokraterna kommer få igenom sin budget på onsdag.
08.10
Efter talmannens presskonferens väntar en lång budgetdebatt i riksdagen. Debatten mynnar ut i en omröstning där regeringens övergångsbudget väntas bli nedröstad till förmån för en gemensam reservation (budgetförslaget) från M och KD. M+KD-förslaget väntas få stöd av Sverigedemokraterna.
08.12
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tar dock inte budgetstödet från SD för givet:
- Enligt de signaler jag fått från olika partier så är det ganska troligt. Men ingenting är klart förrän vi röstar, säger hon i en intervju i SVT Morgonstudion.
08.16
Under tisdagen var tonläget skarpt inför budgetomröstningen. Stefan Löfven kallade det gemensamma M- och KD-förslaget för en "servett-skiss" som man inte kan styra landet på. "Nonsens" svarade M-ledaren Ulf Kristersson.
 

Löfven: ”Man kan inte styra landet på en servett-skiss”

SVT NyheterStefan Löfven säger att det är oansvarigt av M och KD att lägga en gemensam budget och kallar den en ”servett-skiss”. Kristersson svarar med att kalla kritiken ”nonsens”. Om M/KD-budgeten går igenom vore enligt Löfven det logiska att Kristersson nu prövas som statsminister inte han. Något som Moderatledaren tillbakavisar. – Nu är Stefan Löfven uppe till prövning. Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas så kommer jag självklart stå till förfogande, säger Ulf Kristersson.
08.29
Då börjar talman Andreas Norléns presskonferens närma sig. Pressrummet i riksdagen är fullsatt.
08.31
Talman Andreas Norlén hälsar alla välkomna.
08.32
Talmannen redogör kortfattat för de förhandlingar som förts mellan partierna och vilka kontakter han har haft med partiledarna.
08.32
Talmannen säger att han för kammaren kommer att föreslå att Stefan Löfven prövas som statsminister på fredag kl 09.00. Socialdemokraterna avser att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet.

Klockan 8.30 kommer talman Andreas Norlén att hålla presskonferens där han meddelar att Stefan Löfven (S) ska ställas inför en statsministeromröstning.

Andreas Norlén har tidigare aviserat att omröstningen sker på fredag klockan 09.00. Men Stefan Löfven ser redan nu ut att förlora omröstningen efter att både Centerpartiet och Liberalerna meddelat att partierna kommer att rösta nej till honom.

Klockan 09.00 på onsdagen blir det riksdagsdebatt om budgeten. Det mesta tyder på att det blir Moderaternas och Kristdemokraternas budget som kommer att vinna omröstningen.

Hur det slutligen blir avgörs i omröstningen klockan 16.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet