Anders Ygeman (t.h) tycker att det är logiskt att nästa gång pröva M-ledaren Ulf Kristersson som statsiminister Foto: Pontus Lundahl, TT

Anders Ygeman (S): Naturligt att Ulf Kristersson (M) prövas som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen röstar på fredag sannolikt ner talmannens förslag om Stefan Löfven (S) som statsminister. Det naturliga är då att M-ledaren Ulf Kristersson åter prövas, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.

Ett första nederlag väntas drabba Stefan Löfven i onsdagens budgetomröstning då Moderaternas och Kristdemokraternas förslag lär gå igenom med stöd av Sverigedemokraterna, men det tror inte Anders Ygeman (S) kommer att påverka regeringsprocessen nämnvärt.

– Det här är en produkt som ingen regering kan regera på. Oavsett vilken politisk färg nästa regering får kommer den att lägga en tilläggsbudget som kommer att bli den verkliga budgeten för nästa budgetår, säger Ygeman till SVT Nyheter.

Regeringsbildningen

Svantesson (M): Vi kan inte vänta

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger i riksdagens budgetdebatt att M och KD går fram med ett eget budgetförslag för att Sverige behöver reformer här och nu.

– Vi kan inte vänta på att få kraftfulla reformer för att möta bland annat gängkriminalitet och långa sjukvårdsköer, säger Svantesson.

Ygeman: Vi är öppna för förhandling

Anders Ygeman är inte särskilt hoppfull om att kunna återuppta förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna.

– Framtiden får utvisa vilken vilja till förhandling det finns. Vi står öppna för att diskutera med mittenpartierna och andra partier om hur vi ska kunna få en regering på plats. 

Vilken är nästa statsministerkandidat som bör prövas om Stefan Löfven får nej på fredag?

– Det var Ulf Kristersson som såg till att Sveriges statsminister röstades ner utan att ha en plan för en ersättare. Nu går man fram med en budget och om den vinner kammarens gillande är det också naturligt att han är den som prövas i en statsministeromröstning.  

Även Stefan Löfven har tidigare sagt att det inte vore helt ologiskt att åter pröva Ulf Kristersson som stastminister om Moderternas och Kristdemokraternas budget går igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet