Mats Knutson menar att det är kört för Stefan Löfven inför fredagens omröstning. Foto: SVT/Claudio Bresciani/TT

Mats Knutson: Stefan Löfven (S) är körd

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven ska föreslås som statsminister och omröstning hålls på fredag. Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiske kommentator, tror att det är kört för Löfven för i alla fall den här gången.

Mats Knutson reder ut vad som kan hända nu.

Hur kommer det att gå för Löfven på fredag?

– Stefan Löfven kommer helt säkert att röstas ner. I och med att det inte blev någon uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna saknar han tillräckligt stöd i riksdagen. Han är alltså körd. I alla fall den här gången. Min tolkning är att talmannen genomför denna omröstning enbart för att sätta press på partiledarna att få fram en ny regering. Efter fyra misslyckade statsministeromröstningar utlöses nämligen per automatik ett extraval. Röstas Löfven ner på fredag har talmannen förbrukat två av dessa fyra omröstningar.

Kan C och L ändra sig? Vad skulle krävas?

– Läget just nu verkar helt låst mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna. Att någon form av förhandlingar skulle kunna återuppstå de närmaste dagarna är inte särskilt troligt. En konsekvens av att C och L släpper fram M/KD-budgeten kan bli att dessa partier omvärderar sin hållning till M-ledaren Ulf Kristersson och faktiskt släpper fram honom som statsminister. Men det skulle självfallet utlösa en svekdebatt eftersom både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) dyrt och heligt lovat att aldrig bidra till att ge SD inflytande i riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet