Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken har återvänt till jorden. Foto: AP/NASA

Efter två månader i rymden – amerikanska astronauter tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den första fullbordade amerikanska rymdexpeditionen i privat regi är ett faktum. Strax innan klockan 15 lokal tid landade företaget Space-X rymdfarkost med astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken planenligt i Mexikanska golfen, drygt två månader efter den historiska uppskjutningen.

Landningsplatsen fick förvisso flytta på grund av orkanen Isaias, men annars gick farkosten Endeavours färd tillbaka till jorden enligt plan.

”We have a SPLASHDOWN!”, skrev Jim Bridenstine vid NASA på Twitter efter att farkosten slagit ned i Atlanten.

Från att ha färdats i flera kilometer per sekund genom atmosfärenbröt Endeavour vattenytan i betydligt makligare 15 miles per timme(ungefär 24 km/h). Flera fallskärmar agerade bromsar på vägen ned.

Framgång för NASA

Landningen sker två månader efter den lyckade uppskjutningen i maj, som var ett resultat av flera års förberedelser. Den fullbordade expeditionen innebär en framgång för rymdmyndigheten NASA:s idé om att överlåta utvecklingen av raketer och farkoster på privata aktörer.

Myndighetens egna program för rymdfärjor avslutades för snart tio år sedan av bland annat ekonomiska skäl. Sedan dess har flera företag, bland dem Space-X, arbetat för att bli det första som med en egenutvecklad farkost skickar upp astronauter i rymden.

Kan öppna för rymdturism

Dagens lyckade landning banar väg för fler expeditioner och kan även innebära ett ytterligare steg mot rymdturism. Flera företag planerar redan för att kunna använda den privata farkosten för rena nöjesresor för den som kan betala för sig.

Men framför allt innebär det att USA återigen har hittat ett sätt att skicka upp människor i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.