Ekologisk mjölkbonde med framtidstro – Ekologiskt jordbruk ger miljövinst

Uppdaterad
Publicerad

Det ekologiska jordbruket är bättre också för miljön i stort. Det är slutsatsen i en ny rapport som Aktuellt har läst. Men ska regeringens miljömål nås så måste fler jordbrukare ställa om från konventionellt jordbruk till ekologiskt jordbruk.

Aktuellt har besökt en av de jordbrukare som odlar ekologiskt, och som inte har några planer på att ge upp – särskilt inte nu när ett högt pris gynnar mjölkbönderna.

-Nu har det gått upp ordentligt så det är ovanligt lönsamt, konstaterar Olof Jansson, ekologisk lantbrukare i Kårtorp i Västergötland.

Olof Jansson och hans fem bröder på gården Kårtorp har 320 mjölkkor som alla producerar eko-mjölk – det blir 8.000 liter om dagen. Gården har tillämpat ekologisk drift sedan 1995

Skönt att slippa spruta

-Vi är väldigt naturintresserade, själv är jag botanist, och mycket engagerad på den sidan. Dessutom räknade jag på det här, och kom fram tillatt det nog skulle vara lite bättre ekonomiskt

-Och de stämmer nog, inte skära guld täljknivar, normalt sett i varje fall, kanske lite just nu för nu när mjölkpriset gått väldigt högt upp.

-Ne, det är väldigt skönt att slippa spruta

Sverige har 16 offiellt antagna miljömål (se faktaruta och länk)

Enligt en nyligen publicerad studie är ekologiska jordbruk bättre än konventionella jordbruk för att fem av dessa mål:

1. Giftfri miljö

2. Grundvatten av god kvalitet

3. Ingen övergödning

4. Rikt odlingslandskap

5. Rikt växt- och djurliv

Mer osäkert

För ett sjätte miljömål Begränsad klimatpåverkan är det mer osäkert

-Det är fem stycken som det klart gynnar, i det långsiktiga arbetet att nå miljömålen, och ett där det mera står och väger, där är det inte lika klara skillnader. Det är målet Begränsad klimatpåverkan är ett jättesvårt miljömål att nå, säger Jonas Nilsson, biolog som arbetar med en rapport i frågan för Centrum för uthålligt lantbruk vid Sveriges Lantbruskuniversitet SLU.

Miljömålet Begränsad klimatpåverkan handlar om hur mycket växthusgaser som jordbruken släpper ut och är svårt att nå för både de konventionella och ekologiska jordbruken.

Mer energi

Eko-bönderna har oftast något högre energiförbrukning än konventionella bönder eftersom de måste bearbeta jorden mer för att slippa ogräs, något som också Olof Jansson kan berätta om

-I och med att vi inte får spruta så kan det vara så att vi måste ha mer mekanisk bearbetning, och då går det åt en del mer diesel

Men å andra sidan – när de konventionella bönderna använder stora mängder mineralgödsel så bidrar de mer till den oönskade växthuseffekten, eftersom växthusgaser bildas vid mineralgödseltillverkningen.

Så slutsatsen är att det ekologiska jordbruket är lika bra eller bättre även på denna punkt.

Bra exempel

-Det är bra att inte driva jordbrukets ekosystem för hårt, man får mycket produkter men också mycket oönskade bieffekter i form av föroreningar eller övergödning, kväveläckage och liknande, säger

Jonas Nilsson.

-Att driva ett system något mindre stressat är bra, och det ekologiska jordbruket är ett exempel på ett sådant system med lägre intensitet.

De 16 natioonella miljökvalitetsmålen

1. Begränsad klimatpåverkan

2. Frisk luft

3. Bara naturlig försurning

4. Giftfri miljö

5. Skyddande ozonskikt

6. Säker strålmiljö

7. Ingen övergödning

8. Levande sjöar och vattendrag

9. Grundvatten av god kvalitet

10. Hav i balans samt levande kust

och skärgård

11. Myllrande våtmarker

12. Levande skogar

13. Ett rikt odlingslandskap

14. Storslagen fjällmiljö

15. God bebyggd miljö

16. Ett rikt växt- och djurliv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.