”100 miljarder skäl att driva bank i pandemins andra höst”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns 100 miljarder skäl att driva bank. Så kan man beskriva läget i banksverige under pandemins andra höst. Aktieägarna i de fyra största bankerna i Sverige får dela på sammanlagt 102 miljarder kronor i utdelning i år.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Äntligen. Vi har dansat och hängt i barer, kramat nära och kära, tagit främlingar i hand. Sedan pandemirestriktionerna hävdes för tre veckor sedan är det nog många som har upplevt en märkvärdig eufori över att få göra vanliga saker, som vi tidigare tagit för givet men som vi nu väntat i vad som känns som evigheter på att få göra.

För bankerna är det likadant, fast där är det Finansinspektionens restriktioner som är i fokus, inte Folkhälsomyndighetens. Finansinspektionen släppte sina dagen efter Folkhälsomyndigheten, den 30 september. De handlar såklart inte om att kramas eller ta i hand, utan om att dela ut pengar. Och nu händer det.

Svämmar mer eller mindre över av pengar

Senaste miljardbeskedet kom igår kväll, från SEB. Det blir 9 miljarder till aktieägarna i utdelning och 2,5 miljarder till, när banken köper tillbaka aktier. Tillsammans med utdelningen i våras betyder det mer än 20 miljarder till aktieägarna i år.

Trots det blev bankens vd Johan Torgeby hårt pressad på temat varför det inte blir ännu mer, när han presenterade delårsrapporten för aktieanalytiker i morse.

SEB liksom övriga banker svämmar nämligen mer eller mindre över av pengar. Efter att pandemikrisen hotat att övergå i finanskris förra våren har det nämligen blivit precis tvärtom: Centralbankerna hävde finanskrisen genom att pumpa in tusentals miljarder i det globala banksystemet. Likviditeten vände börskrasch till börsyra och höll räntorna låga.

Bankerna har tjänat mer pengar på fondspararna när börsen stigit. De drar in mer på bolån därför att bolånen blivit större när bostadspriserna stigit. Och så fanns ju pengarna från förra årets inställda utdelning kvar.

Delar ut 102 miljarder kronor

Swedbank, SEB och Handelsbanken delade ut så mycket de fick enligt Finansinspektionens begränsningar i våras. Nordea, som har sin bas i Finland och därmed lyder under ECB:s regler fick inte dela ut alls i våras. Nordea sticker också ut mest med sitt pengaregn nu i höst: 49 miljarder kronor tar ägarna ut från banken.

Totalt kommer de fyra storbankerna att dela ut hisnande 102 miljarder kronor i år.

Men ändå är bankerna ännu mer solida än de var före finanskrisen. Och nyårsraketerna kommer knappt ha fallit till marken innan det blir dags för nya utdelningsbesked från bankerna. Då är det vinsterna från 2021 års verksamhet som ska delas ut, och det blir bankfest igen. För storbankerna fortsätter överträffa förra årets resultat, analytikernas förväntningar, samt vinstnivån före pandemin.

Och medan Folkhälsomyndigheten fortfarande manar till fortsatt försiktighet och vaksamhet på symptom verkar varje form av återhållsamhet fullständigt överflödig och immuniteten total i banksystemet.

SEB:s Johan Torgeby deklarerar nu att återhämtningsfasen är över. Nu blickar banken framåt. Vilket i och för sig kan te sig lite halvläskigt med tanke på inflationen som är oroväckande hög, att de enorma centralbanksstöden ska dras tillbaka, vilket båda delarna på olika sätt riskerar leda till för snabbt stigande räntor och börskaos. Men det kan också, om man har tur, leda till att räntorna stiger bara lite lagom, och konjunkturen tuffar på i hållbar takt. Då blir det ännu en bankfest, där de högre räntorna ökar på vinsterna ännu mer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.