När EU:s finansministrar träffas i Bryssel på tisdagen är det mot bakgrund av en ökad ekonomisk klyfta mellan EU-länderna.
-De kommer säkert att säga heja, heja och lova fortsatt stöd till de svaga, säger Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström.
Totalt sett har ekonomin inom framför allt EMU-området gått lite bättre än väntat, men flera länder har problem.
-Man kan säga att efter april så har de bra länderna gått bra, de dåliga sämre än väntat, säger Jan Häggström. Och det gäller inte minst Grekland. I alla avseenden. Statsfinansiellt, konjunkturen, arbetsmarknaden, exporten.
Oron är tillbaka
Marknadens oro för hur det ska gå speglas i det räntegap som skiljer vad de olika länderna måste betala i ränta för sina lån. Och den oron är nu tillbaka på samma nivå som i våras innan EU lovade nödkrediter på 110 miljarder euro till Grekland. Förutom Grekland är oron störst för Portugal och Irland.
-Marknaden är orolig för om länderna verkligen kommer att kunna betala tillbaka lånen om knappt tre år då de löper ut, säger Jan Häggström.
Fler nedskärningar?
-Den svaga konjunkturutvecklingen gör att de kanske måste besluta om fler nedskärningar, frågan är om det låter sig göras politiskt. Det var samma sak för Sverige i början av 90-talet. 1992-93 var det kris, den återkom 1994 inför valet då. Kanske det blir samma sak för Grekland, trots att de fått stora lån och ytterligare garantier från EU.
-Men för Grekland och de andra krisdrabbade länderna gäller det att streta på för att undvika kollaps. Det är ett långt och mödosamt arbete som också är avhängigt den ekonomiska och politiska utvecklingen. Och EU kommer att hålla ihop och försöka stötta de svaga, avslutar Jan Häggström.