Facebookgrundaren tillika dollarmiljardären Mark Zuckerberg och en kvinna i ett flyktingläger i Sudan. Foto: TT

2017: Största ökningen av dollarmiljardärer

Uppdaterad
Publicerad

82 procent av förmögenhetstillväxten gick till den rikaste procenten av världens befolkning förra året. Dessutom skedde den största ökningen av dollarmiljardärer någonsin.

En ny rapport från hjälporganisationen Oxfam visar hur en rik elit blir allt rikare. Förra året skedde den största ökningen av dollarmiljardärer och mellan mars 2016 och mars 2017 tillkom en ny miljardär varannan dag.

Rika blir rikare

82 procent av förmögenhetstillväxten gick till den rikaste procenten av världens befolkning förra året och de 3,7 miljarder människor som utgör världens fattigaste hälft fick ingen ökning alls, enligt rapporten ”Reward work, not wealth”, som publiceras inför World economic forums möte för världsledare i Davos.

Räknesättet kritiseras

Sättet Oxfam räknar på har dock fått kritik i en artikel av ekonomireportern Felix Salmon.

”Förmögenhet och egenkapital är användbara mätverktyg när man talar om de rika, men de tenderar att dölja mer än de avslöjar när det gäller fattiga”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.