Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten. Foto: Janerik Henriksson / TT, Helena Lundstedt 7 TT

3 vanligaste myterna om pensionen

Uppdaterad
Publicerad
Vi frågade Sten Eriksson, som arbetat med orangea kuvertet i 20 år på Pensionsmyndigheten, vilka de vanligaste missuppfattningarna om pensionen är. Det allra viktigaste för en bra pension är enligt honom att jobba med så hög lön man kan få, och med tjänstepension.

Vanlig missuppfattning 1: ”Det kommer inte finnas några pengar kvar när jag går i pension”

Sten Erikssons svar: Det stämmer inte. Du tjänar själv in till din pension genom att du betalar skatt på dina inkomster. Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet.

Den mindre delen av den allmänna pensionen, premiepensionen, påverkas av hur aktie- och penningmarknaderna utvecklas, i genomsnitt har premiepensionen haft en värdeökning med 6,7 procent sedan start.

Vanlig missuppfattning 2: ”Min pension är helt placerad på börsen”

Sten Erikssons svar: Det mesta av det du betalar i pensionsavgift går till inkomstpensionen, den större delen av den allmänna pensionen. Det är bara cirka 12 procent av inkomstpensionssystemets totala tillgångar som finns i de så kallade AP-fonderna. En mindre del av din pensionsavgift går till premiepensionen som är placerad i fonder. Om du har en tjänstepension via din arbetsgivare så är den i varierande grad placerad i fonder.

Vanlig missuppfattning 3: ”Vi har pensionärsskatt i Sverige”

Sten Erikssons svar: Det finns inte någon pensionärsskatt i Sverige. Men skatten fungerar olika för pension och för arbete. Skatten är också olika för olika pensionsnivåer och det finns jobbskatteavdrag för de som arbetar. Även pensionärer som arbetar för ta del av jobbskatteavdraget, det är till och med högre från det år då man fyller 66 år. Det är så det ser ut just nu, men detta kan förändras om våra politiker fattar nya beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer