300 får gå från Husqvarna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Husqvarna skär ned personalen med 600, hälften av dem i Sverige. Framför allt är det fabriken i Huskvarna som drabbas.

Trots att Husqvarnas vinst har ökat i år ska bolaget nu spara. 300 anställda kommer att få gå i Sverige.

-Nedskärningarna gör vi för att möta framtiden. Vi ser att kostnadsstrukturen är för hög, säger Hans Linnarson, vd och koncernchef på Husqvarna, till TT.

Varsel hösten 2012

I dag arbetar cirka 1.500 anställda i Huskvarna, där den största nedskärningen kommer att göras. Men att Sverige drabbas hårdast av sparplanen beror inte på att marknadsläget är sämre här, enligt Hans Linnarson.

-Det är för att en av våra största verksamheter finns i Sverige. Vi vill säkerställa att Huskvarna-enheten kommer att vara viktig även i framtiden.

För facket var beskedet om besparingarna både oväntat och väntat.

-Att vi har haft problem och lite att göra i höst har inte gått någon förbi. Men däremot har det hela tiden låtit som att planerna för nästa år ligger fast och då är ju inte varsel ett alternativ egentligen, säger Annika Ögren, klubbordförande vid IF Metall.

Hon påpekar att cirka 300 anställda redan har fått gå under sommaren och hösten.

De nya sparplanerna kommer att genomföras under första halvåret 2013 efter förhandlingar med facken.

Fakta: Sparpaket på Husqvarna

Husqvarna skär ned personalen med 600 anställda, 300 i Sverige och övriga spridda över företagets verksamheter runt om i världen.

Besparingarna beräknas nå full årseffekt på 220 miljoner kronor under 2014. Besparingen för 2013 beräknas till 160 miljoner kronor. Kostnaderna beräknas till 250 miljoner.

Utöver de nya nedskärningarna ska Husqvarna spara cirka 50 miljoner kronor under 2013, bland annat genom den flytt av tillverkning från Sverige till Polen som inleddes 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel hösten 2012

Mer i ämnet