Foto: SVT

Företaget anmäldes 5.700 gånger – polisen utreder inte

Uppdaterad
Publicerad

Rader av företagare känner sig lurade av Bolagsupplysningen, ett estniskt bolag som skickar ut mängder av blanketter där mottagaren uppmanas att komplettera sina uppgifter. På drygt ett år har polisen fått in över 5.700 anmälningar. Men det utreds inte, eftersom åklagare kommit fram till att agerandet inte är olagligt.

Både SVT Nyheter och andra medier har flera gånger berättat om Bolagsupplysningen, vars utskick lurat många företagare att tro att det handlar om en komplettering.

– Jag uppfattade det som att det kom från en myndighet, och att man bara skulle bekräfta adress och organisationsnummer, berättade Hans Bengtsson 2015 för SVT Nyheter Halland.

”Häpnadsväckande”

En lång rad företagare har polisanmält bolaget, bekräftar Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter. Hans sammanställning visar att det mellan november 2015 och december 2016 kom in 5.700 anmälningar mot bolaget.

– Det är i sig häpnadsväckande.

Men bolaget har hittills klarat sig juridiskt. Eftersom det framgår av den tätt skrivna texten på blanketten att det handlar om ett erbjudande som kostar tusentals kronor, så har åklagare slagit fast att man inte kan bevisa något bedrägeri.

– De här ärendena läggs ned av svensk polis, säger Jan Olsson.

Avskrivs regelmässigt

Ärendena avskrivs regelmässigt, och lurade företagare hänvisas till att själva driva civilrättsliga tvister med bolaget – tvister som enligt Bolagsupplysningen dessutom ska avgöras av estnisk domstol.

– Personligen tycker jag det vore bra om det kunde hända något i de här ärendena, säger Jan Olsson.

Bolaget bakom Bolagsupplysningen avböjer att kommentera de många polisanmälningarna för SVT Nyheter. 

Avdelningschef Ingrid Ilsjan skriver i ett mejl att ”Vi svarar dessvärre inte på journalisters frågor då de har en förmåga att vinkla de svar vi ger. Men tror ni finner svar på de flesta av era frågor om ni läser igenom beställningsunderlagen/avtalen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.