Foto: TT Foto: TT

Hårdare tag mot fakturabluffar

Publicerad

Regeringen föreslår en ny lag mot fakturaskojare. Genom det nya brottet ”grovt fordringsbedrägeri” ska polisen kunna stoppa bluffarna tidigare än i dag, enligt näringsminister Mikael Damberg (S).

Fakturabluffar har under lång tid varit ett stort problem för svenska företag och myndigheter.

Stora utskick av erbjudanden utformas så att mottagaren inte förstår att det är just ett erbjudande, utan tror handlar om till exempel en komplettering av tidigare uppgifter.

Det nya lagförslaget kom ursprungligen redan 2013, när en utredning lämnades över till dåvarande justitieministern Beatrice Ask (M). 

Skulle kommit 2016

Förra våren sa justitieminister Morgan Johansson (S) till Sydsvenskan att lagförslaget skulle komma under 2016 men det har alltså dröjt fram tills nu innan det blivit verklighet.

Den nya lagen ska kunna ge upp till sex års fängelse.

– Dessutom får polisen nu möjlighet att ingripa redan när någon skickar ut ett massutskick med bluffakturor, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

– Det här ger polisen bättre möjlighet att komma åt bluffakturorna. Man behöver inte reda ut om någon har blivit lurad eller betalat in pengar.

”På plats till sommaren”

Både polis och företagarorganisationer har länge efterlyst en skärpt lagstiftning. Mikael Damberg säger att förslaget inte är förankrat utanför regeringen men att han räknar med att det får stöd i riksdagen eftersom flera partier uttryckt liknande krav.

I så fall skulle den nya lagstiftningen kunna vara på plats till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.