Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Krisens fem ”vinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Krig, energikris och skenande priser. Fallande börs och sjunkande bostadspriser. När hushållen håller hårdare i plånboken får även många företag det tufft. Men det finns även de som drar nytta av krisen.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur med stigande räntor och hög inflation, vilket drabbar både privatpersoner och företag. Samtidigt finns det några som ser ut att klara krisen bättre än andra.

– Försvarsindustrin är en sådan. Vi i Sverige och många länder i Europa satsar mer på försvaret med de geopolitiska risker vi har, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Maria Landeborn, chefsstrateg på Danske Bank, framhåller att den som börjar investera på börsen har ett betydligt bättre läge i dag än under 2021.

– Då gick börsen rakt upp, alla ville kasta in pengar på marknaden. Sedan dess har index backat 30 procent. Så börjar man spara i dag kommer man in på en mer attraktiv nivå än vad man gjorde vid årsskiftet.

SVT Nyheter bad några experter peka ut krisens vinnare.

Klicka på videon för att se vilka fler vinnare som lyfts fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.