Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man är på toppen kanske man tar lite onödigt mycket risk”, säger aktiespararen Rasmus Berg. Foto: Philip Sundborn/SVT

Småspararna vågar satsa på aktier – trots kraftigt börsfall

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen har hittills i år rasat med cirka 30 procent. Men trots detta räds inte småspararna att fortsätta investera i aktier.

Antalet aktiesparare fortsätter stiga, trots det kritiska ekonomiska världsläget och nedgången på aktiemarknaden.

2022 kan komma att gå till historien som det fjärde sämsta börsåret på 90 år. Ändå ökar intresset för aktiesparande.

Sara Valadi var deltagare på intresseorganisationen Aktiespararnas event riktat till kvinnor i centrala Stockholm. Hon har inte börjat aktiespara än men vill ta reda på hur man ska tänka.

– Man ska våga och jag ser fram emot att börja, säger hon om att gå in i sparandet under en lågkonjunktur.

Antalet kunder ökar

Trots den kraftiga nedgången på börsen har antalet nya kunder hos nätbankerna Avanza och Nordnet ökat med runt tio procent hittills i år, visar företagens statistik. Dock har ökningen mattats av något månadsvis under det senaste halvåret.

Aktiesparandet verkar vinna mark även i kristider:

– Fler söker sig till hos oss för nu inser man att man behöver kunskap för att investera i aktier och fonder. Man kan inte längre bara rida på peakvågen som var förra året, säger Unga Aktiesparares marknadschef Jennifer Claesson.

Oro för ungas förluster

Rasmus Berg är ordförande i Unga Aktiesparare i Halmstad och har hunnit uppleva såväl upp- som nedgångarna på börsen i närtid. Det trots att hans egen aktieportfölj har backat med runt 30 procent i år. Han betonar att det är det långsiktiga sparandet man ska sikta på med aktieinnehav.

Den lokala föreningen i Halmstad har tappat närmare 50 medlemmar under det här året och Rasmus Berg är orolig för de unga som gjort stora, möjligen bestående, förluster på börsen.

– De kanske har fått inspiration genom Facebook- eller Instagramforum att investera i något förhoppningsbolag eller två och varit med om en nedgång på 70-80 procent i år. Då är jag rädd att de kanske gjort permanenta förluster och aldrig mer kommer tillbaka till aktiemarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.