Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska Microsoft ha servrar i Sverige? Här förklarar Alexander Norén, ekonomikommentator, om Microsofts storsatsning. Foto: Marco Nilson / SVT / Jessica Gow / TT

AI-boomen – en tickande energibomb

Publicerad
Analys ·

Generativ AI kräver extra mycket datorkapacitet och energi. Techjättarnas ambitioner att driva sina datacenter utan klimatavtryck gör att de vill placera hårdvaran där den kan matas med fossilfri el. Det är en viktig förklaring till Microsofts storsatsning i Sverige.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Världens datacenter förbrukar alltmer el. Enligt Internationella energiorganet IEA kommer datacenter i världen att sluka dubbelt så mycket el 2026 som 2022. Inte minst på grund av det ökade behovet av att processa AI. Och det handlar allt oftare om tjänster kopplade till generativ AI, som skapar innehåll.

Chatbotten är den nya sökmotorn. Google och Bing går åt det hållet. Samtidigt som utmanare som ChatGPT och Claude går mer mot att bli en söktjänst. Generativ AI kan ju också skapa bilder, video och musik. Till synes från ingenstans (förutom dina instruktioner, din ”prompt”). Men ju mer magi vi får, desto mer energi behövs det.

När du ber chatbotten om bästa receptet för pesto eller gör research till din uppsats, så är det en riktig eltjuv du anropar. För det första krävs enorma mängder databehandling för att träna upp AI-modellerna så de över huvud taget kan ”tänka”. Sedan går det åt mycket mer energi för dem att svara än om du hade använt ett vanligt sökverktyg.

Samtidigt har flera av de stora techbolagen sedan tidigare klimatmål om nollutsläpp 2030. Det är en ekvation som blir svårare att få ihop med den energislukande AI-utvecklingen. Därav ökat fokus på att försörja sig med fossilfri el.

Nyligen presenterade Google sin satsning på datacenter för AI i Finland, värd 1,1 miljarder dollar, motsvarande ungefär 11,5 miljarder svenska kronor. Man motiverade det beslutet med tillgången till grön el i Finland, där man köper mycket vindkraft. Microsoft satsar nu 3,2 miljarder dollar, motsvarande ungefär 33,4 miljarder sek, på att bygga ut sina datacenter här i Sverige för AI. Vid presskonferensen talades det mycket om hur lämpligt Sverige är ur just energisynpunkt.

Men fossilfri el håller på att bli en bristvara. Produktionen släpar efter den ökade efterfrågan. Ska AI inte bidra till flaskhalsen, så vill det till att man lyckas utveckla mer energisnåla AI-modeller. Det kanske finns en AI för det?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.