Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur generativ AI kan komma att påverka arbetsmarknaden: ”Kan göra arbetare mer produktiva” Foto: Marco Nilson/SVT

Jobben som blir mer lönsamma med AI – och de som AI dödar

Publicerad

AI kan boosta svensk ekonomi med 500 miljarder, visar ny rapport. Men det är bara inom vissa yrken det finns en uppsida. En del påverkas inte alls, och vissa försvinner.

I en ny rapport från konsultfirman Implement, på uppdrag av Google, uppskattas generativ AI kunna öka Sveriges årliga BNP med 9 procent, eller motsvarande 500 miljarder, om tio år. Men det förutsätter ett brett användande av generativ AI hos svenska företag.

Beräkningarna är optimistiska. Konsultfirman McKinseys rapport från i december uppskattar effekten till 300 miljarder om 20 år.

Förstärka mänskligt arbete

Vi förväntas få mer gjort på mindre tid, om vi använder oss av generativ AI. Den nya sortens artificiella intelligens som skapar innehåll och kan användas för analys i komplexa beslut.

Den förra vågen av automatisering skedde med robotar på fabriksgolvet. Med generativ AI sker automatiseringen på kontoret. Där AI har potential att förstärka mänskligt arbete, snarare än att bara ersätta människor.

Enligt Google-rapporten gäller detta 68 procent av jobben. De största produktivitetsvinsterna väntas inom information/kommunikation, finans/försäkring, affärstjänster och inom utbildning och hälsovård.

– Här kommer generativ AI-verktygen snarare komplettera det vi människor gör. Det är bara en liten del av jobben som påverkas betydligt mer av automatisering, menar Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Jobben som försvinner

Sex procent av jobben beräknas kunna automatiseras till stor del med generativ AI. Exempelvis call center-personal, supportfunktioner på kontor, tekniker, säljare, servicepersonal och översättare.

26 procent berörs knappt alls. Om du jobbar inom bygg, städ, matlagning eller omsorg kan du fortsätta ungefär som vanligt utan att få panik över att du inte är ”AI-kompetent”.

Frågan är hur jämnt produktivitetsvinsterna kommer fördelas. IMF spår att i hälften av fallen så kommer AI inte ge högre produktivitet, utan snarare leda till att ersätta mänsklig arbetskraft.

Även Vita Husets ekonomiska råd varnar i en analys för att ”AI kan förstärka inkomstskillnader om den används för att ersätta människor i låginkomstyrken samtidigt som den förstärker människor med höginkomstjobb”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.