Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Edholm har tagit bort säkerhetsspärrarna på en gratis AI-modell för att testa dess gränser – här ger den tips på hur man skulle kunna döda ”tusentals människor”. Foto: Marco Nilsson/SVT

Nya hotet identifierat av Säpo – så kan AI användas av terrorister: ”De tiofaldigar sin förmåga”

Uppdaterad
Publicerad

AI ökar terroristers förmåga att genomföra fler attentat. Det menar Säpo som vill ”tiofaldiga” myndighetens förmåga att möta AI-hotet.

Terrorhotnivån i Sverige är förhöjd. Samtidigt drabbas allt fler svenska myndigheter och organisationer av cyberangrepp. Enligt MSB har antalet attacker fördubblats 2023 mot föregående år.

På Säpo har man identifierat ytterligare ett orosmoln på horisonten som skulle kunna skruva upp volymen ytterligare: den artificiella intelligensen.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

– Om det nu finns terrorister, eller statliga aktörer, som tidigare inte kunnat utföra ett komplext hot, så kanske de nu tack vare AI:n får en ökad förmåga, säger Anders Arpteg, AI- och datachef på Säpo.

Säpo: De har tiofaldigat sin kompetens

Ett konkret exempel skulle kunna vara aktörer som vill genomföra just en cyberattack mot Sverige – men som saknar teknisk kompetens.

– Säg att det tidigare bara fanns tio personer med rätt kompetens, men nu med AI så kanske hundra personer har förmågan. Då har de tiofaldigat sin förmåga, säger Anders Arpteg.

– Sannolikheten att en av de här hundra lyckas är då kraftigt mycket högre.

”Hur skulle jag kunna döda tusentals människor?”

När SVT träffar Oliver Edholm, som gjort sig ett namn som ungt ”AI-geni”, testar han hur en av de vanligaste tjänsterna inom generativ AI kan missbrukas för att bistå vid en attack i exempelvis Stockholm.

– Jag har tagit en AI-modell som går att ladda ner från internet helt gratis och väldigt enkelt tagit bort säkerhetsspärrarna, säger han.

Så AI:n blir som en assistent för den som vill ägna sig åt terrorism?

– Ja. Och jag tror att det är bra för människor att veta om att det här är möjligt, säger Oliver Edholm.

Se vad AI-verktyget låter Oliver göra, i videon ovan. Mer om AI-risker i SVT:s nya dokumentär Generation AI på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI kan göra att terrorister ”tiofaldigar” sin tekniska kompetens och kan hjälpa dem att genomföra komplexa attentat. Här berättar Säpos AI- och datachef om hur Säpo arbetar för att bemöta det nya hotet. Foto: Maco Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

Mer i ämnet