Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar, och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka om cyberattackerna: ”Kommer inte försvinna i närtid” Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet cyberangrepp ökade kraftigt 2023

Publicerad

Antalet hackerattacker mot statliga myndigheter och samhällsviktiga organisationer ökade kraftigt under 2023.

Nu vill MSB se större satsningar på it-säkerhet.

Cyberangreppen mot svenska myndigheter och organisationer har fördubblats jämfört med förra året, visar MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter.

Förra året rapporterades totalt 334 it-incidenter till MSB. Av dem var 96 stycken angrepp, jämfört med 2021 och 2022 då antalet rapporterade angrepp var 48 respektive 40 fall.

– Det här inte inte något som vi kan förvänta oss kommer försvinna i närtid, det här ett normalläge som vi måste ta höjd för att kunna hantera, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, på en presskonferens.

De totala inrapporterade it-incidenterna under 2022 och 2021 var ungefär lika många som 2023, men då var den vanligaste orsaken systemfel eller misstag. Nu är det cyberangrepp. Ökningen handlar i huvudsak om överbelastningsattacker i början av 2023.

MSB: ”Måste rusta upp”

Allmänbildningen om vilka myndigheter som är avgörande när det gäller att inte bli utslagna måste öka, menar MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

– Det är oerhört allvarligt att det börjar bli vardag.

Sverige måste ta krafttag för att organisationer och myndigheter ska bli bättre på att jobba med cybersäkerhet, menar hon.

7 av 10 saknar grunderna

Den första mars släppte MSB en rapport om att 7 av 10 organisationer saknar grunderna i cybersäkerhetsarbete.

– Många organisationer saknar personal som jobbar med frågorna. Det behövs fler människor i samhällsviktiga verksamheter som aktivt arbetar med cybersäkerhet, säger Mathias Antonsson, som leder upp den strategiska cybersäkerhetsanalysen på MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.