Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen har gått upp i aktiverat läge efter att terrorhotnivån gått upp från grad 3 till 4. Hör vad det innebär. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Högre risk för terrorbrott i Stockholms innerstad – så förbereder sig länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms innerstad pekas ut som en av de platser i Sverige som har förhöjd risk att råka ut för terrorbrott. Länsstyrelsen har gått upp i ett aktiverat läge och har det övergripande ansvaret för att samarbetet ska funka mellan länets kommuner, regionen och blåljusverksamheten.

Den nya terrorhotnivån gör att länsstyrelsen agerar utifrån sitt geografiska områdesansvar. I Stockholms län samverkar flera aktörer för att koordinera olika typer av utmaningar, som exempelvis risken för terrorhot.  Bland aktörerna finns bland annat länets 26 kommuner, Polisen, Brandförsvaret, Kustbevakningen, Region Stockholm och Trafikverket. 

– Vi har fintrimmat samarbetet under åren då vi tidigare fått koordinera pandemin, kriget i Ukraina, men även mindre händelser som exempelvis snöröjningen, säger länsstyrelsens Mikael Jeppson som är chef för samverkansgruppen i Stockholmsregionen. Han fortsätter:

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

– Jag skulle säga att det är betydligt bättre samordning nu än när terrorattentatet på Drottninggatan inträffade 2017.

I videon ovan hör du länsstyrelsen berätta om vilka utmaningar som myndigheten har utifrån terrorhot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

Mer i ämnet