Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är det falska smset som larmar om planerade terrordåd i gallerior i Stockholm. Foto: SVT/Isabell Höjman/TT

Falska sms larmar om planerade terrordåd i Stockholmsgallerior

Uppdaterad
Publicerad

Ett falskt meddelande med uppmaningen om att undvika Mall of Scandinavia och Täby Galleria efter planerade dåd sprids just nu. SVT Nyheter Stockholm har tagit del av meddelandet, som nämner SOS Alarm som källa.

– Det pågår en ryktesspridning via SMS med stor spridning, säger Douglas Norström, tillförordnad pressansvarig för SOS Alarm.

I meddelandet, som sprids både via sms och sociala medier, står det bland annat ”De har gripit folk som har planerat att göra saker där, men de har inte gått ut med de. Från frugans kusin som jobbar på SOS Alarm.”

Men enligt SOS Alarm ligger det ingen sanning i meddelandet.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

– SOS Alarm har nåtts av informationen att det pågår en ryktesspridning via SMS med stor spridning. I meddelandet skrivs att det gjorts ingripanden i två större gallerior i Stockholmsområdet, där man använder SOS Alarm som källa för informationen, säger Douglas Norström, tillförordnad pressansvarig för SOS Alarm och fortsätter:

SOS Alarm vill kraftigt dementera att bolaget gått ut med information av detta slag, utan det som framkommer i meddelandet är endast ryktesspridning. SOS Alarm uppmanar de som får sms av denna karaktär att inte okritiskt sprida det vidare.

Hur stort antal sms som skickats ut kan SOS Alarm inte svara på i nuläget och inte heller varifrån det kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå – Stockholms län

Mer i ämnet