Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger Johansson i Stockholm tänker besöka Kulturnatten, men tänker mer på säkerheten jämfört med tidigare år. Foto: SVT

Besökaren Inger om Kulturnatt Stockholm 2024: ”Tänker mer på säkerheten i år”

Publicerad

Kulturnatten i Stockholm går av stapeln i helgen på en stor yta där mycket folk är i rörelse. Till skillnad från tidigare år har Sverige nu en ny terrorhotnivå. Hur ska man tänka på säkerheten som besökare?

Den 20 april är det dags för årets upplaga av Kulturnatt i Stockholm. 2023 var besökssiffran nästan en kvarts miljon personer enligt projektledare Hilda Denward. Men med tanke på att Säkerhetspolisen gick ut med en ny terrorhotnivå i augusti 2023, från förhöjd säkerhet till högt hot, så ställs säkerheten i ett annat ljus i år.

Ingen hotbild mot Kulturnatten

– Det finns ingen hotbild mot just Kulturnatten, men vi råder till normal vaksamhet, säger Ola Österling, presstalesperson polisregion Stockholm.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Säkerhetsansvaret ligger hos arrangörerna säger Österling, och vill inte säga om ytterligare säkerhetsåtgärder finns från polisens sida.

Säkerhetsexperten: ”Var vaksam”

Jörgen Holmlund, tidigare polisöverintendent med strategisk nationell och internationell erfarenhet, tycker att besökare ska vara säkerhetsmedvetna med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

Borde det inte finnas ett större samlat säkerhetstänk från polisens sida vid ett sånt här arrangemang, med tanke på att terrorhotsnivån har höjts?

– Jag tror att polisen gör det, särskilt efter det som hände 2017 (terrordådet på Drottninggatan). Men de vill kanske inte berätta exakt vad de gör, för då avslöjar man sina metodval och sin kapacitet. Jag tror man tar ett större samlat grepp än man vill uppge.

Om Kulturnatten

Under Kulturnatten 20 april har besökare gratis inträde hos nästan 200 olika aktörer och kulturinstitutioner som deltar med dans, arkitektur, musik, teater, litteratur och mer.

Utöver upplevelser i Stockholms innerstad finns utbud i bland annat Hägersten, Söderort och Västerort.

Polisens väskförbud gäller på flera ställen under natten, och innebär att deltagare inte ska ha med sig en väska som är större än ett A4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet