Airbnb betalar varken bolagsskatt eller moms i Sverige. Foto: TT/skärmdump Airbnb

Airbnb betalar ingen skatt i Sverige – trots rekordvinster

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya siffror som SVT Nyheter fått av Airbnb fanns i juli i år 20.000 lägenhetsannonser på bolagets svenska sajt. Omsättningen har fördubblats gång på gång och koncernen blir allt mer lönsam.

Samtidigt visar SVT:s granskning att bolaget de senaste åren varken betalat bolagsskatt eller moms i Sverige.

Lägenhetsuthyrningsföretaget Airbnb har växt explosionsartat i Sverige. Enligt SVT:s beräkningar omsatte Airbnb bara i Stockholm närmare 100 miljoner kronor förra året, avgiftsstrukturen ger bolaget upp till 20 procent av intäkterna.

LÄS MER: Airbnb-uthyrning ökar – trots att föreningarna säger nej

De pengarna får dock svenska skattemyndigheter inte se. Airbnb har inget dotterbolag i Sverige och den svenska så kallade filialen är inte momsregistrerad. Enligt Skatteverket har Airbnb heller inte betalat någon svensk bolagsskatt senaste åren. Inte heller för 2016.

– Inte vad jag vet, nej, säger Therese Frennberg som är chef för Skatteverkets utlandsenhet.

Har de betalat någon moms?

– Nej.

Vet ni idag hur mycket bolaget omsätter i Sverige?

– Nej, det gör vi inte heller. Jag ska inte ens försöka gissa, säger Therese Frennberg.

Avgifter slussas via lågskatteö

Avgifterna som hyresvärdar och hyresgäster betalar går direkt in på konton som tillhör Airbnb:s irländska bolag. Irland har just EU:s lägsta bolagsskatt med 12,5 procent. Samtidigt har de avtal med flera IT-jättar om en ännu lägre bolagskatt.

Men Airbnb Irland slussar även pengar vidare till bland annat ett holdingbolag på lågskatteön Jersey, där bolagsskatten är noll procent. Det visar bolagsdokument SVT fått från Jerseys bolagsregister.

LÄS MER: Airbnb växer men hotar inte hotellen

Jerseybolaget kontrolleras i sin tur av moderbolaget som är registrerat på en adress i en anonym liten kontorsbyggnad vid en motorväg i USA-delstaten Delaware där bolagenskatten också är noll procent.

Vd Brian Chesky och de två andra grundarna, Joe Gebbia och Nathan Blecharczyk, sitter dock tillsammans med den övriga ledningen i det nybyggda huvudkontoret i San Fransisco.

Hemlighåller siffror

Airbnb ger ingen information om varken omsättning, vinst eller kostnadsstruktur. Och än mindre på landnivå i de länder de är aktiva. Det gör att det till exempel inte finns någon årsredovisning att ta del av. Verksamheten är trots bolagets storlek en av de mer hemlighetsfulla.

Men genom olika beräkningar av de annonser bolaget publicerat kan SVT tillsammans med analysföretaget Airdna för första gången publicera siffor på en uppskattad omsättning och vinst för den svenska verksamheten.

Enligt Airdna var genomsnittsinkomsten för Stockholmuthyrarna drygt 16 000 kronor per lägenhet och år. Hyran drygt är drygt tusen kronor per natt i genomsnitt, över 80 procent av lägenheterna blir uthyrda.

Omsättningen för hela Sverige hamnade, om man utgår från genomsnittsintäkter och vakansgrader, på cirka 170 miljoner kronor för 2016. Men verksamheten växer mycket snabbt. Den mer än fördubblades under 2015 och ökningen förra året var närmare 70 procent. Det innebär att omsättningen i år troligen hamnar på över 200 miljoner kronor.

Från uthyrningssumman drar Airbnb mellan 3-5 procent från uthyraren. Sedan debiteras också gästen med en avgift på mellan 5 och 15 procent.

Fått kritik

Företagets skattestruktur har diskuterats och kritiserats i en lång rad länder, bland annat Storbritannien, Australien, Frankrike och Tyskland. I fleras städer har politiker och skattemyndigheter till exempel tvingat bolaget att betala moms på sina tjänster. I Storbritannien pågår just nu en större skatterevision av bolaget.

LÄS MER: Hela landet Sverige på Airbnb

I Sverige har Skatteverket hittills inte gjort någon större revision eller upptaxerat Airbnb:s svenska verksamhet. Myndighetens syn på bolaget är att tjänsterna uppstår i det land där dataservrarna är placerade och eftersom de inte står i Sverige behöver de förmodligen inte skatta här heller.

SVT har under två veckor sökt representanter för Airbnb med frågor om bolagets skatt och omsättning.

På onsdagseftermiddagen mejlade Airbnb via sin svenska PR-byrå några kommentarer till SVT:s granskning. De skriver bland annat att bolaget inte diskuterar sina intäktssiffror offentligt eftersom de är ett privat bolag. De skriver även att de ”följer regler och betalar alla de skatter de är skyldiga att betala på de platser där de har verksamhet”.

Airbnb påpekar också att de har avtal med över 350 jurisdiktioner och att de har frivilligt samlat in och betalat mer än 300 miljoner dollar i hotell- och turistskatter över hela världen.

Tipsa SVT! Har du uppgifter om Airbnb:s verksamhet i Sverige – mejla reportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.