– Om du inte söker tillstånd så räknas uthyrningen som olovlig och du riskerar att förlora kontraktet, säger Line Zandén, jurist på Fastighetsägarna. Foto: TT/Magnus Glans

Airbnb-uthyrning ökar – trots att föreningarna säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bostadsrättsföreningar begränsar rätten att hyra sin lägenhet ut via internettjänsten Airbnb. Men trots det ökar antalet bostäder på sajten.

På intresseorganisationen Fastighetsägarna är man van vid att få frågor om Airbnb, eftersom långt ifrån alla vet vilka regler som gäller.

Internettjänsten Airbnb har blivit ett populärt sätt att hyra ut sitt rum eller lägenhet när man reser.

Men chansen är stor att du inte alls får hyra ut lägenheten. För att göra det måste du nämligen ha tillstånd från din bostadsrättsförening eller hyresvärd.

Krävs tillstånd för hyresrätt och bostadsrätt

Line Zandén är jurist på intresseorganisationen Fastighetsägarna. Hon är van att få frågor kring Airbnb.

– Reglerna för Airbnb är precis likadana som för all annan andrahandsuthyrning – och man ska ansöka om tillstånd hos bostadsrättsföreningen eller hyresvärden för att få hyra ut i andra hand, säger Line Zandén till SVT Nyheter.

– Om du inte söker tillstånd så räknas uthyrningen som olovlig och du riskerar att förlora kontraktet.

För att få hyra ut sin hyresrätt ska det finnas ”beaktansvärda skäl” för att hyra ut lägenheten och en bostadsrätt krävs ”godtagbara skäl”. Det är med andra ord lättare att få tillstånd att hyra ut bostadsrätten än hyresrätten, även om skillnaden är marginell.

LÄS MER: Hela landet Sverige på Airbnb

De flesta föreningar säger nej

Vid ett nej kan man överklaga till hyresnämnden. Men det är få bostadsrättsföreningar och hyresvärdar som accepterar kortidsuthyrning. En kvinna som fick nej till att hyra ut sin lägenhet av sin bostadsrättsförening gick till hyresnämnden 2015.

Men hyresnämnden ansåg att korttidsuthyrningen var mer att jämföra med ”hotellverksamhet av kommersiell natur” och kvinnan förlorade målet.

Det finns idag cirka 20.000 bostäder att hyra i Sverige jämfört med 17.000 i slutet av 2016*. Men trots att antalet bostäder alltså ökat så säger allt fler bostadsrättsföreningar nej till att låta de boende hyra ut via Airbnb.

Enligt en undersökning som Fastighetsägarna Stockholm har gjort säger sju av tio föreningar nej till att hyra ut via den populära tjänsten. Flera föreningar skriver också i sina stadgar att de inte accepterar korttidsuthyrning.

”De som hyr sköter sig inte”

En av de som säger nej till korttidsuthyrning är Brf Kungsklippan, som är Sveriges tredje största bostadsrättsförening.

– Vi har haft problem med den här typen av korttidsuthyrning. Det handlar om att de som hyr inte sköter sig. Det handlar om fester med hög musik och sopor som hamnar fel. Folk tar inte det ansvar som man gör om man är medlem och bor här, säger Brf Kungsklippans ordförande Jan Härstedt till SVT Nyheter.

Föreningen har över 1000 lägenheter och ligger bara 5-10 minuters gångväg från Centralstationen i Stockholm.

– Jag tror att det skulle fungera i en mindre förening som inte låg så centralt, och om man satte upp regler att man fick hyra ut ett visst antal gånger per år. Men i vår förening som ligger så centralt riskerar vi att folk skulle köpa lägenheter för att bara hyra ut via Airbnb. Då skulle priserna på bostäderna snabbt skena, säger Jan Härstedt.

Brf Kungsklippan har varnat flera som olovligen hyrt ut i andra hand. De kommer nu att bli ännu mer aktiva för att stoppa korttidsuthyrningen.

– Vi har märkt att när vi varnar så slutar de att hyra ut. Men det kommer hela tiden ut nya annonser, och vi kommer att bli tuffare och jobba hårdare mot det här, säger Jan Härstedt.

Kan bli skattesmäll

Skatteverket har också börjat granska personer som hyrt ut sin lägenhet.

Man får hyra ut för maximalt 40.000 kronor per år skattefritt. Men Skatteverket som specialgranskar andrahandsuthyrning har redan upptaxerat många lägenhetsinnehavare. Förutom skatten på det upptaxerade värdet tillkommer öven ett skattetillägg på 40 procent.

SVT har sökt flera personer som hyr ut sin lägenhet, men ingen vill ställa upp på intervju.

* Juni 2017, källa Airbnb.

FAKTA: Här hyrs det ut mest på Airbnb

Sajten hade 20.000 aktiva bostäder i Sverige jämfört med 17.000 i slutet av 2016.

Mest populära platser på Airbnb i Sverige är Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Kristianstad, Gotland, Kalmar och Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.