Hela 75 procent av korttidsuthyrningarna i Stockholm sker utan bostadsrättsföreningens tillstånd, enligt en undersökning från Fastighetsägarna. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Lägenheter köps – för att hyras ut på nätet

Publicerad

I kölvattnet av den pressade bostadsmarknaden växer en annan lukrativ marknad – andrahandsuthyrning via tjänster som Airbnb.
Lägenheter köps endast i syfte att hyras ut, inte sällan till femsiffriga belopp och utan tillåtelse.
– Det har ökat i omfattning av det enkla skälet att det finns så mycket pengar att tjäna, säger hyresjuristen Kjell E. Johansson på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Delningstjänsten Airbnb växer så det knakar och under sommaren ökade antalet hyresgäster i Sverige med 26 procent, eller från 256 000 förra sommaren till 325 000 i år, enligt nya siffror från företaget. Stockholm är populärast.

Men personer som hyr ut kortare perioder utan tillstånd via tjänster som Airbnb eller Blocket ökar, enligt jurister och organisationer som TT har varit i kontakt med.

Antalet fall i Sveriges åtta hyresnämnder som gäller brott mot lagen om upplåtelse av lägenhet i andra hand har ökat från 148 inkomna mål 2013 till 191 inkomna mål 2017. Hittills i år har hyresnämnderna tagit emot 107 mål. I siffrorna innefattas även andra typer av andrahandsuthyrning än via tjänster som Airbnb.

”Stort mörkertal”

Samtidigt har branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm genomfört en undersökning bland sina medlemmar som visar att hela 75 procent av de korttidsuthyrningar som gjorts skett utan bostadsrättsföreningens tillstånd.

– Jag misstänker att det är ett stort mörkertal som inte frågar om lov, säger Sven von Randow, chefsjurist på Fastighetsägarna.

Undersökningen skickades ut i april i år till 2 500 bostadsrättsföreningar och av 662 svarande var endast 5 procent positiva till korttidsuthyrning via exempelvis Airbnb.

En stark anledning till att många inte frågar om lov är, enligt Sven von Randow, att de vet att de i princip kommer att få ett nej.

– Har man ett skäl att hyra ut så får du hyra ut i andra hand. Men om vi talar om korttidsuthyrningar av typen Airbnb, som i princip är någon form av hotellverksamhet, så är min uppfattning det är en omständighet som bostadsrättsföreningar ska neka.

– Det tror jag har mycket att göra med att man vill veta vilka som bor i fastigheten, säger Sven von Randow.

Vad en bostadsrättsförening har för syfte står nedskrivet i stadgarna, som i de allra flesta fall formuleras som att bostäderna ska vara till för föreningens medlemmar.

62 procent av bostadsrättsföreningarna i Stockholm tillåter inte korttidsuthyrningar, enligt undersökningen.

”Ett enormt incitament”

Utan att ha statistik anser Kjell E. Johansson, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, att problemet med personer som trotsar bostadsrättsföreningar eller går bakom ryggen på dem växer.

Bostadsrättsföreningar har möjlighet att vara generösa till uthyrning i andra hand. Men om du köper en bostadsrätt och sedan omedelbart vill hyra ut den så är det praxis att inte få tillåtelse, anser han.

– Visst har jag en känsla för att det här har ökat i omfattning, av det enkla skälet att det finns så mycket pengar att tjäna, säger han.

Han jämför med avkastningen man får på pengar som sätts in på banken, med att hyra ut en lägenhet i Stockholm för femsiffriga belopp.

– Det skapar ett enormt incitament för de som har några miljoner över att skaffa bostadsrätter som man sedan hyr ut i andra hand, säger Kjell E. Johansson.

Fakta: Undersökningen från Fastighetsägarna

Visa

I en undersökning har branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm gått ut till styrelserna i 2 500 bostadsrättsföreningar i länet och frågat dem om deras inställning till korttidsuthyrningar.

Av 662 svarande är endast 5 procent positiva till korttidsuthyrningar. 62 procent tillåter inte korttidsuthyrningar, vilket är en högre siffra än de 40 procent som inte tillät uthyrningar när undersökningen gjordes 2015.

75 procent av de uthyrningar som har gjorts har skett utan föreningens tillstånd.

Nära 40 procent av de svarande upplever att de korttidsuthyrningar som man har haft i föreningen har fungerat dåligt mot endast 16 procent som tycker att det har fungerat bra.

Drygt hälften av bostadsrättsföreningarna svarar att det har förekommit klagomål från grannar vid korttidsuthyrningar.

Källa: Fastighetsägarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer