Foto: TT

Airbnb pressas till eftergifter

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsuthyrningsajten Airbnb har gjort upp med London och Amsterdam om tak för hur många dygn per år en bostad får hyras ut. Automatiska spärrar i Airbnb-systemet slår till om uthyraren försöker hyra ut mer än 90 respektive 60 dygn per år.

För att komma runt spärren krävs särskilda tillstånd från myndigheter.

Liknande begränsningar är på gång i Airbnb:s hemstad San Francisco, där staden även kräver registrering hos myndigheter innan man hyr ut bostaden.

Kritiken mot Airbnb i Amsterdam har bland annat handlat om störningar från stora högljudda turistgrupper i bostadsområden. Dessutom har priserna på bostäder har rusat i höjden då investerare satsar på uthyrningslägenheter, vilket tränger undan normala bostadsköpare, rapporterar Reuters.

Airbnb, som även öppnar en dygnet-runt-telefon för att hantera klagomål från grannar till Airbnb-lägenheter, har tidigare gått med på att samla in skatter på hyresintäkter från uthyrare i Nederländerna.

Airbnb har åtta år efter lanseringen vuxit till en global bostadsuthyrningssajt med verksamhet i 34.000 städer i över 200 länder, inklusive Sverige.

I New York tampas Airbnb med ännu hårdare regleringar sedan en ny lag mot uthyrning kortare än 30 dygn trätt i kraft. Hyresvärdar som tillämpar kortare kontrakt hotas av böter på upp till 7.500 dollar, rapporterar The Wall Street Journal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer