Flygplanstillverkaren Airbus gick 481 miljoner euro back under det första kvartalet 2020. Foto: AP Photo/Francois Mori, ARKIV

Airbus drar ner på personal – 15 000 drabbas

Uppdaterad
Publicerad
Den europeiska flygplanstillverkaren Airbus planerar att säga upp omkring 15 000 anställda. Cirka 900 av de jobb som försvinner har redan aviserats.

Under coronakrisen har Airbus flygplanstillverkning minskat med 40% och företaget förbereder sig nu på att säga upp tusentals anställda.

– Airbus ställs inför den värsta krisen flygindustrin någonsin upplevt, säger Airbus vd Guillaume Faury.

Nedskärningarna sker i Frankrike (5 000 tjänster), Tyskland (5 100 tjänster) samt Spanien (900 tjänster). I Storbritannien försvinner 1 700 tjänster medan cirka 1 300 anställda sägs upp på andra platser.

Hoppas på frivillig avgång

Airbus förhoppning är att man ska kunna skära ner med frivillig avgång och pensionsavgångar, men kan inte utesluta att människor kommer att sägas upp.

– Flygtrafiken beräknas inte återhämta sig till de nivåer som fanns före covid-pandemin förrän 2023 eller till och med 2025, så Airbus måste vidta åtgärder, säger företaget i ett meddelande till nyhetesbyrån AP.

Airbus gick 481 miljoner euro back under det första kvartalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer