Ålandsbanken tar över Allra-fonder

Uppdaterad
Publicerad

Ålandsbanken Fondbolag tar över Allras fonder, sedan parterna träffat en överenskommelse. Det betyder att de juridiska processerna kring Allra kan avslutas, säger Ålandsbankens vd.

”Till att börja med tar Ålandsbanken över förvaltningen av kapitalet i Allras fonder. Senare sker ett kontrollerat fondbyte av Allras fondkapital till Ålandsbankens motsvarande fonder”, skriver Ålandsbanken i ett pressmeddelande.

Den 16 mars beslutade Pensionsmyndigheten att Allras fonder ska avregistreras från premiepensionens fondtorg efter misstänkta oegentligheter. Allra överklagade beslutet och fondverksamheten har fortsatt i väntan på en juridisk prövning.

Pensionsbolaget Allra

Enligt Ålandsbankens vd Peter Wiklöf är den här lösningen bra för alla inblandade parter. Bankens ser även en möjlighet att öka sin verksamhet i Sverige.

– Det här borde vara bra för spararna, de vet vad som gäller och får sänkta förvaltningskostnader. Pensionsmyndigheten uppnår det som var deras syfte från början, att Allra ska lämna pensionssystemet, och kan avsluta rättegångarna. Allra kan också avsluta rättegångarna och koncentrera sig på andra saker, säger han.

Ålandsbanken betalar en ersättning till Allra för att ta över fonderna.

Allra återkallar yttranden

Avtalet mellan Ålandsbanken och Allra är ett avtal mellan två självständiga parter som Pensionsmyndigheten inte har möjlighet att påverka, säger myndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

– Men det vi kan konstatera är att en osäkerhet för spararna om vad som ska gälla kommer att upphöra. Och kontrollen över fonderna kommer inte längre att finnas hos Allra och det företagets företrädare, och det har varit ett av våra mål med att avregistrera fonderna, säger han till TT.

Det här innebär att processerna i kammarrätten och patent- och marknadsdomstolen inte går vidare.

– Allra har själva begärt att fonderna ska avregistreras från fondtorget. Vi har sagt att man inte både kan ha processerna i domstol och den här begäran om avregistrering, och Allra har återkallat alla yrkanden de framställt i domstolarna, säger Mikael Westberg.

– Vi noterar med tillfredsställelse att personerna bakom Allra inte längre kommer ha något ansvar för fonder på fondtorget. Det var det vi ville uppnå från början, säger Pensionsmyndighetens presschef Jimmy Larsson-Hagberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet