Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför massavskedar Elon Musk personalen på Twitter och vad har det fått för effekter? Hör SVT:s Alexander Norén förklara i videon. Foto: TT/AFP/SVT

Alexander Norén om uppsägningarna: Twitter är inte lönsamt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen fick flera Twitter-anställda mejl om att de blivit uppsagda. Anledningen kan vara ekonomi.

– Det enklaste sättet att bättra på lönsamheten, innan man kommer på något genialt sätt att öka intäkterna på något annat vis, är skära i kostnaderna, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Nóren.

Tesla-grundaren och numera Twitter-ägaren Elon Musk har ”uttryckt förundran över varför det går tio chefer på varje kodare”, säger Nóren.

– Twitter är inte lönsamt till skillnad från sina konkurrenter: Alphabet med Google och Youtube eller Meta med Facebook och Instagram, som tjänar bra på annonsering. Twitter, som får nästan alla sina intäkter från annonser, går det inte lika bra för.

Det enklaste sättet, enligt SVT:s ekonomikommentator, att ”skära i kostnaderna”. Som en reaktion på ägarbytet och uppsägningarna har flera stora annonsörer pausat sin annonsering på sociala medier-plattformen.

– De är rädda för att färre personal innebär mindre moderering och att Musks vurm för yttrandefrihet innebär tolerans för extrema åsikter. Man vill inte synas i närheten av sådana saker.

Hör Alexander Nóren förklara mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.