Foto: TT

Allra-härvan: Personer delges misstanke om brott

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de inblandade i den så kallade Allra-härvan har nu delgivits misstanke om brott av Ekobrottsmyndigheten.

– Den misstanken som är delgiven är trolöshet mot huvudman, grovt brott, säger kammaråklagare Thomas Hertz, till Svenska Dagbladet.

Det var i mars i år som fem personer i finansbolaget Allra, som erbjuder finansiella tjänster till privatpersoner inom pension, försäkring och sparande, polisanmäldes av Pensionsmyndigheten till Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER: Detta har hänt: Allra-skandalen

Pensionsbolaget Allra

Bland dem fem personerna fanns de två huvudägarna, Alexander Ernstberger och David Persson.

Trolöshet mot huvudman

Enligt SvD Näringslivs avslöjande har en grupp personer i utredningen delgivits misstanke om brott, och misstanken är den samma som i polisanmälan.

– Det stämmer. Det är misstanken som är delgiven, trolöshet mot huvudman, grovt brott, säger kammaråklagare Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten till SvD Näringsliv.

Det maximala straffet för brottet är åtta års fängelse.

– Det rör sig om flera brott och då är det max åtta år... Ofta är det många tillfällen under en utdragen period, säger Thomas Hertz till tidningen.

LÄS MER: Nu flyttas miljardbelopp från Allra

De fem som polisanmäldes av Pensionsmyndigheten i mars är de två huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson, Evran Mersin, vd för Allras dotterbolag i Dubai, Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg och chefsjuristen Kristian Wikberg.

– Skandalerna med tidigare Falcon Funds och nu Allra visar på det svaga konsumentskydd som finns för svenskarnas pensionspengar. Pensionsmyndigheten kan inte rensa ut ogräsen bland de över 800 fonder som saluförs på pensionstorget med de lagar som finns, säger SVT Nyheters ekonomireporter, Johanna Cervenka och tillägger:

ANALYS: Skandalerna avlöser varandra

– Först nu har det kommit politiska krav på att göra om systemet i grunden men det är alldeles för sent. De människor som riskerar sina pensionspengar har ingen insättningsgaranti i dag på vad som faktiskt är ett slags statligt tvångssparande

Även andra personer brottsmisstänkta

Om det är samma fem personer som nu delgivits misstanke för brott är dock oklart – kammaråklagare Thomas Hertz vill inte gå in på vem som är delgiven.

– Det är sekretess på de uppgifterna till skydd för förundersökningen, säger han till SvD, men tillägger att även andra personer än de som förekommer i polisanmälan finns med i utredningen bland de brottsmisstänkta.

LÄS MER: Efter Allra-skandalen: Lindsö lämnar Sjätte AP-fonden

Vad gäller eventuella åtal vill Hertz inte spekulera.

– Ingen aning. Jag kan inte ens spekulera, vi har bara hållit på i några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet