Allras vd Alexander Ernstberger. Foto: TT

Allras vd Alexander Ernstberger lämnar bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Allras vd Alexander Ernstberger sitter häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Nu lämnar han sin post i bolaget.

Orsaken är den juridiska processen, uppger Allras ordförande Gunnar Axén till Svenska Dagbladet.

I ett sms till Svenska Dagbladet skriver Gunnar Axén att vice vd Christer Swaretz tar över uppgifterna:

”Fokus ligger på att bolagets verksamhet ska kunna bedrivas utan störningar av den pågående rättsliga processen. Därmed har vice vd Christer Swaretz tagit över vd-rollen fullt ut och med fulla befogenheter tills vidare.”

Pensionsbolaget Allra

Inget formellt byte

Enligt Gunnar Axén är vd-bytet emellertid inte formellt.

”Något beslut om ett formellt byte på vd-posten i Allra är inte fattat och för närvarande inte aktuellt eller behövligt för bolagets verksamhet”, skriver han till tidningen.

Samtidigt menar han att det är dotterbolaget Allra Försäkring som numera bedriver bolagets huvudsakliga verksamhet.

”Nu återstår att invänta att den rättsliga processen förs till ett slut. Mitt fokus ligger på den fortsatta driften av företaget och tillvaratagandet av aktieägarnas intressen.”

Häktades i fredags

I våras slängde Pensionsmyndigheten ut Allras fonder ur PPM-systemet och polisanmälde fondbolagets ledning för att ha berikat sig själva på bekostnad av fondspararna. Detta efter en lång rad avslöjanden om bolagets usla förvaltning, höga avgifter och tveksamma försäljningsarguement.

I fredags häktades fondbolaget vd och huvudägare, 31-årige Alexander Ernstberger. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, sedan 130.000 fondsparare ska ha blivit förda bakom ljuset. Samma dag häktades även en annan hög chef inom bolaget, på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet