Foto: Scanpix

Allt svårare få jobb för de mest utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en dramatisk förändring av arbetslösheten i Sverige. Nästa år beräknas de grupper som står allra längst borta från arbetsmarknaden utgöra hela 70 procent av de arbetslösa.

De senaste tio åren har arbetsmarknaden förändrats i grunden. De arbetslösa har blivit 106.000 personer fler. Nästan hela ökningen – 103.000 personer – kommer från de grupper som har allra svårast att få ett jobb.  Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

– Vi ser eländet i Europa i dag, och även Sverige har fått en för hög strukturarbetslöshet, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

– Det innebär att allt för många människor riskerar ett livslångt handikapp på arbetsmarknaden. Det betyder sämre inkomster men också sämre hälsa för de här individerna.

Till de mest utsatta räknar Arbetsmedlingen de som är över 55 år, har låg utbildning, inte är födda i Europa eller har en funktionsnedsättning.

Väntas stiga till 70 procent

För tio år sedan var de utsatta under hälften av de arbetslösa. I år utgör gruppen ungefär 60 procent, men nästa år väntas den stiga till närmare 70 procent, enligt en ny prognos som Tord Strannefors tagit fram.

– Det är nog det största problemet på svensk arbetsmarknad, att vi har en väldigt stor grupp människor som står utanför arbetsmarknaden. Den här gruppen kommer även att ha svårt att få jobb när konjunkturen blir bättre, säger Strannefors.

Nya arbetsmarknadsministern, Elisabeth Santesson (M) kommenterar siffrorna för SVT:

– Vi har ju prioriterat våra resurser väldigt starkt till just den här gruppen. men jag tror att det är viktigt att se till att jobben fortsätter att växa i många olika branscher, och att vi också jobbar med att sänka trösklar så att arbetsgivare – både privata och offentliga – vågar öppna dörren även för de här personerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.