Foto: TT/AP

Allt fler väljer billiga fonder

Uppdaterad
Publicerad

De billigare indexfonderna vinner mark på bekostnad av de dyrare ”aktiva” fonderna. En trend som väntas fortsätta och är bra för konsumenterna, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening. Även hållbara fonder går starkt bland de svenska hushållen.

I dag står indexfonderna för 17 procent av kapitalet svenskarna sparar i aktiefonder. Det är mer än en fördubbling de senaste åtta åren, visar de senaste siffrorna från Fondbolagens förening.

– Det är entydigt så att indexfonder är populära bland spararna. Alla nya pengar in i aktiefonder går till indexfonder, konstaterar Fredrik Nordström på Fondbolagens Förening.

Foto: SVT

Sköts mer automatiskt

En indexfond följer börsens genomsnittliga utveckling genom att äga de flesta av aktierna på börsen. Så om börsen till exempel går upp 2 procent så ska en indexfond också göra det. En sådan ”passiv” fond sköts mer automatiskt och är därför också billigare i drift än de ”aktiva” fonder som måste avlöna förvaltare som försöker gissa sig till vilka aktier som kommer gå bättre än snittet. Om spararna får valuta för pengarna när de betalar mer för aktiv förvaltning är en omvistad fråga.

Är dyrare fonder bättre fonder?

– Nej, är det enkla svaret. Dyrare fonder är främst dyra, säger Per Wiklund, vice vd på pensionsbolaget AMF.

Ökat sparande i indexfonder

Även Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens Förening, håller med om att det inte går att se något rakt samband mellan hur höga avgifterna är och hur bra en fond presterar.

– Nej, så enkelt är det inte.

Utvecklingen med att allt fler sparare väljer indexfonder framför aktivt förvaltade fonder blev extra tydlig under 2018 då spararna tog ut 30 miljarder ur de aktiva fonderna samtidigt som de satte in 23 miljarder i indexfonder. Att allt fler väljer att spara i indexfonder är en utveckling som Fredrik Nordström på Fondbolagens Förening tror kommer hålla i sig:

– De kommer fortsätta att öka. Det ser vi internationellt och här i Sverige. Kunderna söker efter låga avgifter.

Hållbar trend

Enligt Fredrik Nordström på Fondbolagens förening är en annan stor fondtrend hållbarhet.

– Vi ser att hushållen letar efter hållbara fonder. I våra undersökningar svarar 30% att de valt fond på grund av hållbarhetsaspekter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.