Den spanska realen, den nederländska gulden, det brittiska pundet – alla har de varit världens viktigaste valuta. Men ingen har hållit sig på toppen för alltid. I snitt har stormaktsvalutor dominerat i runt 250–300 år. Dollarn har regerat i knappt 80.
Det är ingen garanti för 200 år till på tronen – särskilt inte med tanke på hur snabbt förtroendet kan svikta i dagens USA. Men för att spå dollarns framtid måste vi förstå varför just den blev världens reservvaluta. Förklaringen stavas makt och förtroende.
Dollarns dominans
Efter andra världskriget var USA den fria världens enda supermakt. Världens ledare bestämde att dollarn skulle bli navet i det nya ekonomiska systemet – med ett löfte om att varje dollar kunde bytas mot guld. Det var så dollarn blev världens tryggaste valuta att handla med och spara i.
Idag är över hälften av all världens handel i dollar, och den är inblandad i nio av tio valutatransaktioner. När det stormat på finansmarknaderna har investerare ofta flytt till amerikanska statsobligationer.
Farlig utveckling
Men på sistone har något hänt som bryter mot mönstret. Amerikanska långräntor har stigit, delvis på oro för att nya handelstullar ska spä på inflationen. Normalt borde högre räntor locka kapital till USA och stärka dollarn. Nu har det motsatta hänt: räntor har stigit och dollarn fallit.
Det är ett varningstecken. Det antyder att investerare börjar tvivla på om USA kommer betala sin statsskuld fullt ut. Tillgångar flyttas från USA – till europeiska aktier, till guld, till schweizerfrancen och till och med till den svenska kronan.
Om den här oron växer kan kapitalflykten tvinga USA att höja räntorna ännu mer. Det skulle bromsa tillväxten och i värsta fall utlösa en ny finanskris. Så är vi där nu?
Nej. Historien visar att varje reservvaluta förr eller senare ersätts. Men det sker inte över en natt.
Saknas alternativ
Och viktigast: det finns idag inget självklart alternativ. Kinas valuta styrs politiskt. Den japanska yenen sitter fast i en ekonomi som går på sparlåga. Schweizerfrancen är för liten. Euron skulle kunna spela en större roll framöver, men är inte där än. Bitcoin är fortfarande en udda fågel.
Det vi ser nu är början på en förändring – men inte dollarns död. I centrum för världsekonomin är den fortfarande kung. Och där, precis som i schack, gäller en gammal sanning: det är lättare att hota kungen – än att verkligen fälla honom.