Att dränera en husgrund med elektricitet är inget professor Folke Björk tror på. Foto: SVT/TV4

Alternativ dräneringsmetod döms ut

Uppdaterad
Publicerad

”En bluff” säger Villaägarnas Riksförbund medan företagen som marknadsför metoden påstår att det är ett bra och billigt alternativ till grävmaskiner och isolering. Det handlar om så kallad elektro-osmos, en alternativ metod att dränera en husgrund. Nu får Villaägarna stöd av Folke Björk, professor i byggnadsteknik på KTH.

”Billigare än vanlig dränering och man slipper gräva upp trädgården.” Så marknadsförs elektro-osmotisk dränering, som förenklat innebär att fukten drivs ut ur väggen med elektriska pulser.

Denna alternativa dräneringsmetod har debatterats tidigare, men efter att TV4-programmet ”Äntligen hemma” visade upp metoden så har debatten tagit ny fart.

Ord mot ord

– Metoden fungerar inte, men tv4 låtsats inte om det i reportaget. Det kan vilseleda konsumenterna, säger Jacob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund och fortsätter:

–  Vi säger att det här är en bluff och vi avråder bestämt från att använda det här.

Men Arid, det företag som är marknadsledande på metoden i Sverige, slår tillbaka.

– Jag säger att Villaägarna ljuger. Det här fungerar överallt i världen. Det finns tiotusentals installationer, rigorösa tester och forskningsrapporter. Allt det här känner Villaägarna till men vill inte kännas vid, säger Martin Graap, marknadschef på Arid.

Arid hänvisar bland annat till en rapport skriven av Chalmer Industriteknik som de själva har beställt. Chalmer Industriteknik är en stiftelse som kontrolleras av Chalmers och som ägnar sig åt uppdragsforskning.

Professor: Känns skakigt

Folke Björk, professor i byggnadsteknik på KTH har läst flera forskarrapporter om elektro-osmos och menar att det inte finns något som visar att metoden fungerar som en dräneringsmetod för byggnader.

– Visst, du kan flytta på fukt med den här metoden. Men om du ska dränera en grund måste det bli varaktigt. Den här metoden används till att stabilisera leror, men jag är väldigt tveksam till att det skulle fungerar som en alternativ dräneringsmetod. Det känns väldigt skakigt.

Vad säger du om att TV4:s ”Äntligen hemma” visar upp och därmed gör reklam för metoden?

– Det är ett underhållningsprogram. Men frågan är om man skulle rekommendera metoden.

Skulle du själv använda den?

– Nej. Jag litar inte på att den har en god funktion under en lång tid.

Kan ha trevligare för pengarna

Men kan det inte vara värt att pröva? Det är ju mycket billigare än traditionell dränering och man slipper gräva upp trädgården?

– Man kan ha pengarna till något mycket trevligare än att testa en metod åt någon annan. Den som säljer detta måste bevisa att metoden fungerar, då handlar det om att göra systematiska tester under lång tid, och det har inte gjorts.

Villagaägarnas Riksförbund kallar alltså metoden för bluff. De vill varna sina medlemma för att lägga ut de omkring 60.000 kronor som det kostar och är kritiska till att TV4 visat upp metoden, trots att Villaägarna varnat redaktionen i förväg och hänvisat till forskare.

SVT Nyheter har sökt TV4, men de vill varken ställa upp på någon intervju eller besvara frågor via mejl. Istället hänvisar de till att de redan kommenterat kritiken i tidningen Journalisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer