Amerikanska riskkapitalister tjänade en miljard på Engelska skolan

Uppdaterad
Publicerad

När Engelska skolan köptes ut från börsen i december var det en av de största affärerna med svenska friskolor hittills. Den förra huvudägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, har enligt SVT:s beräkningar tjänat drygt en miljard på sitt ägande i Engelska skolan.

Engelska Skolan har snabbt vuxit till en av landets största friskolekoncerner. I dag finns 39 skolor med 28 000 elever och 220 000 elever i kö. Även ekonomiskt är företaget framgångsrikt. Senaste året gjordes en rekordvinst på en kvarts miljard kronor. Enligt årsredovisningen har intäkterna per elev ökat och senaste året genererade varje elev 10 000 kronor i vinst – varje klass ger 300 000.

Köptes för över tre miljarder

Nu köper den Luxemburgregistrerade fonden Paradigm Capital ut Internationella Engelska skolan från börsen till ett värde av över tre miljarder kronor.

2012 köpte den tidigare huvudägaren riskkapitalbolaget TA Associates, 75 procent av skolkoncernen från grundaren Barbara Bergström. 2016 satte TA bolaget på börsen. Två år senare sålde riskkapitalbolaget en mindre del till Paradigm Capital, men nu har TA sålt hela sitt innehav, och Paradigm får kontroll över skolkoncernen.

Tjänat miljard på skolan

Enligt SVT:s beräkningar har TA totalt tjänat drygt en miljard kronor på sitt ägande i Engelska skolan, och har därmed fått tre gånger sina satsade pengar.

– Vi kommenterar inte siffror, men det har varit en bra investering för oss. Vi tror fortfarande på Engelska skolan, men när det fanns en storägare ville vi passa på och kliva ut, säger Birker Bahnsen, managing director på TA i London, till SVT.

Delat ut miljoner

Sedan börsintroduktionen 2016 har bolaget delat ut 92 miljoner kronor till aktieägarna. Men merparten av vinsterna har stannat i bolaget och bland annat använts för att starta och köpa nya skolor – även utomlands. Liksom för andra bolag som drivs av riskkapitalbolag kommer den riktigt stora förtjänsten först när företaget vuxit och kan säljas med vinst.

Planerar att starta fler skolor

Planen är att starta tolv nya skolor 2020-2023. Jan Hummel, som styr den nya ägaren Paradigm Capital, säger till SVT att han vill starta 39 till skolor i Sverige.

Grundaren Barbara Bergström tjänade själv över 500 miljoner kronor när hon 2012 sålde delar av sitt livsverk till amerikanska TA. Hon har sedan dess sålt flera poster, men har kvar 13,9 procent av aktierna, via en amerikansk stiftelse, i dag värderade till runt 400 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.