Föräldrarna Susanne Celper och Joanna Goldberg är upprörda över att majoriteten i Solna vill lägga ner delar av Skytteholmsskolan höstterminen 2021. Foto: SVT/Tommy Bergman

Stark kritik mot skolnedläggning i Solna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Internationella engelska skolan håller på att etablera sig i Solna fattades skolnämnden under torsdagen besluta om att lägga ner delar av kommunala Skytteholmsskolan.
– Det är ett otroligt kortsiktigt och ogenomtänkt beslut att lägga ner skolan, säger Joanna Goldberg vars barn går på skolan.

Skytteholmsskolan har drygt 700 elever från förskoleklass till årskurs 9. De delar som berörs är årskurs 4 till och med 8 och ifall beslutet klubbas under torsdagskvällen så är det tänkt att eleverna ska lämna från och med höstterminen 2021. Från och med 2022 kommer det inte heller finnas någon årskurs 9 på skolan.

– Det som står i skolförsörjningsplanen är att vi har 500 tomma skolplatser i centrala Solna. Befolkningen ökar inte i den takt som vi trodde och därför måste vi ta det här beslutet, säger Marianne Damström Gereben (L) som är ordförande i skolnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen

Föräldrar och oppositionen rasar mot beslutet

Hade det varit så att föräldrar och barn hade valt Engelska skolan, då hade vi ju haft avhopp från kommunala skolan. Nu gör Solna tvärtom, vi lägger ner verksamheten innan friskolan etablerat sig, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Skolnämnden fattade precis som planerat beslutet om att delvis lägga ner Skytteholmsskolan.

Innan en friskola etablerar sig i en kommun ska den som ska driva skolan samråda med kommunen.

Om Skolinspektionen har godkänt den som ska driva skolan ska myndigheten göra en kontroll av verksamheten innan utbildningen startar. 

En kommun har rätt till insyn i verksamheten hos de friskolor som ligger i kommunen.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.